spot_img
9.2 C
Târgu Jiu
miercuri, aprilie 24, 2024
Altele
    AcasăHeadlinesParastas în memoria lui Constantin Brâncuși la Mănăstirea Lainici

    Parastas în memoria lui Constantin Brâncuși la Mănăstirea Lainici

    Un parastas de pomenire a marelui sculptor Constantin Brâncuși a avut loc sâmbătă, 16 martie, la Mănăstirea Lainici, când s-au împlinit 62 de ani de la stingerea din viață a celui care a fost considerat „părintele sculpturii moderne“. Tradiția organizării parastasului se desfășoară de 25 de ani.

    Ion Mocioi, cercetător al operei și vieții lui Brâncuși, a spus că este românii au datoria de a-l cunoaște pe cel mai mare artist al țării și de a-l cinsti: „Opera lui este ca o nevoie de comunicare între oameni. A început arta modernă cu lucrarea cunoscut sub numele de «Rugăciunea», ceea ce este specific fiecărui român, tuturor credincioșilor, care au susținut și susțin credința crucii. Toată opera lui este profund ortodoxă și un model de viață. El a știut să-i atragă pe toți marii artiști ai vremii, care sunt copiii lui. (…) Se cuvine să-i înălțăm în fiecare zi o rugăciune pentru sufletul lui. El ne-a lăsat Coloana Infinită care este simbolul legăturii între pământ și cer, care este o dăruire față de om și față de biserică. El a menținut în ansamblul ridicat la Târgu Jiu biserica, singura instituție care a unit poporul român și la bine și la rău. Ne cheamă în jurul bisericii ca să ne ținem strâns uniți. Mă bucur că starețul de la una dintre cele mai frumoase mănăstirii din țară, arhimandritul Ioachim Pârvulescu, a ascultat și rugăciunea noastră începând de acum câțiva ani. (…) Se cuvine ca românii cărora le-a lăsat cea mai mare operă a sa să-i aducem o recunoaștere, și asta înseamnă să-l cunoșteam mai bine. Măcar ca în ziua de comemorare să-i aducem un parastas. Este o datorie sfânta de a ne purta așa cum se cuvine“.

    Primar Peștișani: „Așteptăm de la Consiliul Județean Gorj să ne transfere Casa memorială“

    La manifestarea de la Mănăstirea Lainici a fost prezent și primarul comunei Peștișani, acolo unde s-a născut Constantin Brâncuși. Cosmin Pigui a spus că vrea ca vrea să pună în practică un proiect pentru salvarea casei în care s-a născut Brâncuși: „Încercăm să rezolvăm problema acelei case, care în urmă cu aproape două luni a fost introdusă în domeniul privat al comunei Peștișani și așteptăm de la Consiliul Județean Gorj să ne transfere Casa memorială pentru a avea un proiect mai amplu. Încercăm să facem totul cât mai bine. De asta poate lucrurile se mișcă încet“.

    „A vrut să-i arate omului că a venit din nimic și merge în veșnicie“

    Părintele arhimandrit Ioachim Pârvulescu, starețul Mănăstirii Lainici, a transmis un mesaj prin care a arătat că Brâncuși a avut o relație puternică cu Dumnezeu: „Este o foarte mare legătură între noi, cei de pe pământ, și cei ce au plecat. Brâncuși a adus ancestralul omenesc și la pus pe piedestalul contemporaneității. Brâncuși a vrut să extrapoleze veșnicia. (…) Prin Coloana fără de Sfârșit a vrut să-i arate omului că a venit din nimic și merge în veșnicie și arată legătura cu Dumnezeu. Timpul pe care Brâncuși îl materializează prin clepsidra și romboidele pe care le face la Coloană trece în aspațial și atemporal. A descoperit tradiția veche, ancestral românească. Brâncuși a ajuns la o mistică a artei. A făcut 62 de ani de când s-a născut în veșnicie. (…) Mă bucur de această acțiune“.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: