-4.3 C
Târgu Jiu
miercuri, februarie 8, 2023
AcasăActualitateParcarea din fața Tribunalului Gorj, redusă la puțin peste 100 de locuri...

Parcarea din fața Tribunalului Gorj, redusă la puțin peste 100 de locuri pentru a respecta condițiile de mediu

Reprezentanții Primăriei Târgu Jiu și cei ai Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Gorj au ajuns la o înțelegere cu privire la construcția parcării subterane din fața Spitalului Județean de Urgență și a Tribunalului Gorj. O întâlnire între cele două părți a avut loc ieri și, după cum spune primarul Marcel Romanescu, s-a ajuns la un numitor comun.

„Acel proiect de 125 de locuri de parcare din fața Spitalului Județean de Urgență și al Tribunalului Gorj este o parcare finanțată în totalitate de la bugetul municipiului Târgu Jiu. Este vorba de o parcare publică. Am avut o serie de divergențe cu reprezentații Agenției pentru Protecția Mediului. Nu ni s-a părut tocmai legal și moral modul în care au procedat. Am depus un studiu de fezabilitate și ne-a fost respins pe motiv că afectăm prea mult zona verde, mai ales că a fost prevăzută inițial pentru parcare subterană și la nivel. Ni s-a răspuns că afectăm zona verde.

Am încercat să găsim o soluție. S-a găsit la un moment dat soluția să mărim spațiul de parcare subterană și să mărim zona verde, deși se pierd 70 de locuri de parcare. Am chemat societatea și am solicitat să facă modificările necesare, conform solicitărilor Agenției de Protecție a Mediului. A fost modificată documentația și am mers să le depunem la APM ca să aflăm, după o perioadă de timp, că nu va fi avizată această documentație, pe motiv că cei câțiva pomișori care vor dispărea din partea stângă a parcului creează o masă de oxigen care le lipsește cetățenilor, dar suprafața verde din parc ar fi crescut.

După ultima discuție care a avut loc, reprezentanții agenției, cu micile amendamente, sunt dispuși să ne acorde avizul pentru a realiza parcarea respectivă“, a spus primarul Romanescu la o emisiune de la Tele 3.

 

Giorgi: „Reducerea spațiului verde amenajat din bani publici este interzisă“

 

Nicolae Giorgi, directorul APM Gorj, a explicat de ce nu s-a emis acordul de mediu în prima fază: „Subiectul este delicat, pentru că este un subiect care se dorește a fi dezvoltat cu afectarea spațiului verde. Legislația tratează separat spațiile verzi și cu predilecție în protejarea acestuia. Parcul «Miloșescu» a fost constituit și chiar reglementat printr-un regulament de urbanism cu ceea ce este permis, permis cu condiții și interzis.

Proiectul trebuie să fie de așa manieră încât prevederile legale să fie respectate. Proiectul a fost depus anul trecut și prevedea o parcare subterană și una supraterană, ceea ce implica reducerea suprafeței de spațiu verde.

Reducerea spațiului verde amenajat din bani publici este interzisă. Orice act este lovit de nulitate. În consecință, a fost respins proiectul“.

 

Solicită păstrarea arborilor

 

La începutul acestui an, Primăria Târgu Jiu a depus o nouă documentație, care prevedea tăiere a aproximativ jumătate din arborii din parc.

„Pe 19 ianuarie s-a depus o nouă documentație, conform căruia parcarea de suprafață rămâne și în locul parcării de suprafață este amenajat un spațiu verde

Parcul conține un cadru vegetal specific. Acum conține undeva la 40 de brazi, chiar și brazi argintii, peste 60 de specii foioase și magnolii. În total este vorba de peste 120 de arbori.

Ca să se realizeze parcarea subterană este propus să fie tăiați peste jumătate din numărul de arbori existenți, inclusiv brazii și foioase. Este o situație de care nu s-a ținut ciont deloc

Trebuie ținut cont de funcțiile spațiului verde, pentru că are și un rol ecologic. De exemplu, bradul care vegetează tot anul, are un potențial de absorbție a CO2 și un potențial de emitere de oxigen. Pe de altă parte, are un rol de protecție fonică. Noul proiect nu a ținut cont de  funcțiile, unui spațiu verde, pentru că se menționează că peste parcarea subterană se va așterne un covor vegetal și doar câteva magnoli, ceea ce înseamnă că va schimba funcțiile parcului. Am discutat cu câțiva reprezentanți ai primăriei și ne vor întâlni în așa fel încât dacă se modifică proiectul și să nu ajungă la schimbarea funcțiilor spațiului verde. Cererea noastră este să rămână brazii și arborii existenți“, a mai menționat Nicolae Giorgi la o emisiune de la Gorj Tv.

 

 

Proiectul de reabilitare al Casei Tineretului, scos la licitație

0
Este oficial! După ani de așteptări, Casa Tineretului din Târgu Jiu va fi modernizată. Lucrarea...

CEO investește aproape 300.000 de lei în reabilitarea unei clădiri de birouri

0
Complexul Energetic Oltenia a găsit fonduri pentru reabilitarea unei clădiri de birouri. Suma se apropie...

Șofer al Prefecturii Gorj, amenințat și îmbrâncit în parcarea instituției de către un șofer agresiv

0
Unul dintre șoferii Prefecturii Gorj a fost amenințat și agresat de către un șofer recalcitrant....

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultima oră!

- Advertisment -
error: Content is protected !!