Peștera Polovragi a fost redeschisă. Primăria administrează monumentul naturii

0
170

Peștera Polovragi a fost redeschisă vizitatorilor de aproximativ o săptămână. Monumentul naturii, care este cel mai vizitat din județul Gorj, este administrat acum de către Primăria comunei Polovragi. Primarul comunei Polovragi, Gheorghiță Epure, spune că tarifele nu au fost schimbate: „Cu peștera a fost o situație mai inedită. Era cuprins în domeniul public la comuna Polovragi, la Consiliul Județean și la domeniul public al statului. Consiliul Județean a luat hotărârea de radierea din inventarul domeniului public al județului Gorj, pentru a rămâne doar în inventarul public al comunei Polovragi. Am mers, apoi, la Ariile protejate din București și am obținut o adresă prin care se confirmă că se agreează parteneriatul cu UAT unde este situat obiectivul turistic, după care s-a procedat la predarea-primirea împreună cu Muzeul Județean Gorj. Totul a avut loc în parametrii normali. Peștera este deschisă și practicăm tarifele pe care le-a avut și Muzeul Județean, 10 lei adulți și 5 lei copiii“.

Primarul a scris povestea peșterii pentru ghizi

Primarul comunei Polovragi spune că nu a fost angajat un ghid specializat, ci funcționarii instituției se ocupă prin rotație de turiștii care vizitează peștera. Funcționarii se orientează după o poveste care a fost scrisă chiar de edil, pentru a le prezent turiștilor poveștile peșterii lui Zamolxis, așa cum mai este cunoscută: „Nu avem om de specialitate. Am identificat câteva persoane. Dat fiind numărul maxim de posturi pe care îl putem avea, dorim ca societatea comercială care asigură apă și canalizare să poată prelua, prin atribuirea de noi coduri CAEN, și aceste prestări de servicii de ghidaj.  Deocamdată, funcționează salariații primăriei. Le-am scris o mică povestioară legată de peșteră a legendelor și istoriei locale. Veniturile de la peșteră vor fi reinvestite. Numai grupului social pe care vrem să-l amplasăm costă 40.000 lei. Numai vorbesc de iluminat interior care costă foarte mult, dar și iluminatul public. Am ajutat la scrierea legendei locale. Funcționarii se descurcă de minune. Se rotesc, pentru că este obositor“.

Ghidul Peșterii Polovragi a fost până acum Felicia Bantea, geolog, angajat al Muzeului Județean Gorj. Aceasta a devenit extrem de cunoscută și apreciată pentru pasiunea pentru liliecii care își au habitatul în grotele peșterii. Felicia Bantea chiar le-a pus nume unor lilieci, iar pe alții a spus că i-a dresat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here