Acasa / Headlines / Peștera Polovragi, vizitată anul trecut de peste 25 de mii de turiști

Transalpina atrage ca un magnet turiștii spre Gorj

Peștera Polovragi, vizitată anul trecut de peste 25 de mii de turiști

Peștera Polovragi reprezintă un veritabil punct de atracție turistică în ansamblul obiectivelor din Nordul Gorjului de Est. Se pare, numai anul trecut, odată cu redeschiderea circuitului Transalpina, Peștera Polovragi a fost vizitată de aproximativ 25 de mii de turiști. În această perioadă, conform ghidului, Felicia Badea, peștera este deschisă numai în weekend-uri pentru că liliecii trebuie să se acomodeze din nou cu lumina, după perioada îndelungată de hibernare.

De doi ani, se pare, numărul turiștilor care vizitează Peștera Polovragi este în creștere. Acest lucru se întâmplă după ce a fost dat în folosință traseul turistic Transalpina. Astfel că, în fiecare an, peste 25.000 de turiști ajung la Peștera Polovragi, fascinați de frumusețea și legendele locului. „De vreo doi ani putem vorbi de o creștere a numărului de turiști, pentru că a apărut și Transalpina. Perioada iulie august chiar septembrie, cam cât ține Transalpina sau când lumea are concedii, vacanțe, avem vizitatori. Cam între 15 iulie-15 septembrie mă întreabă oamenii cât mai e deschisă, se grăbesc să facă traseul. Este unul dintre obiectivele turistice importante ale județului. Avem în jur, pe an, cam 25 de mii de vizitatori”, a spus ghidul turistic al peșterii Felicia Badea.

Momentan, peștera deschisă numai în weekend

În prezent Peștera Polovragi poate fi vizitată numai în zilele de weekend, asta pentru că, spun specialiștii, liliecii trebuie să se adapteze luminii, progresiv, după lunile de hibernare. „Am deschis numai pentru weekend-uri, de ce? Pentru că nu putem să aprindem brusc luminile non-stop, după trei-patru luni de hibernare profundă. Deschidem progresiv”, a mai spus Felicia Badea. Aceasta a mai adăugat că perioada de hibernare este foarte prielnică pentru coloniile de lilieci de aici, pentru că, se pare, numărul acestora a crescut semnificativ. „Avem trei colonii pe care le-am monitorizat și chiar weekend-ul ce a trecut a fost foarte fructuos pentru că și partenerii speologi au fost două zile și au monitorizat coloniile lor. Asta e cauza pentru care ele s-au mărit, pentru că respectăm perioada de hibernare. Am pornit în glumă inițial, am spus dorm liliecii. Am stins luminile pentru că nu era singura cauză, ne era foarte greu să ajungem acolo în toiul iernii și sigur că ne-am informat între timp și am introdus această măsură în regulament. De la 150 de indivizi, avem la ora actuală cam 350 într-un singur ciorchine. Asta e dovada clară că în patru ierni habitatul s-a îmbunătățit mult și se confirmă, pentru că în cei 11 kilometri de galerii, avem coloniile îmbunătățite. Am rămas surprinsă că în colonia liliacului cu potcoavă a apărut o treime, cam 100 de indivizi, alt soi. Au început să se împace foarte bine împreună”, a mai spus Felicia Badea, cunoscută pentru pasiunea ei de a relaționa cu aceste mici viețuitoare.

Scrie un commentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*