spot_img
3.6 C
Târgu Jiu
vineri, aprilie 19, 2024
Altele
    AcasăHeadlinesPrimii megawaţi, produşi în Gorj, din energie regenerabilă

    Primii megawaţi, produşi în Gorj, din energie regenerabilă

    România se află localizată pe o suprafaţă cu un potenţial solar ridicat, având aproximativ 210 zile cu soare pe an şi flux solar anual, cuprins între 1.000 kWh/m2/an şi 1.300 kWh/m2 /an. Pe această premisă a mers şi inginerul Cornel Eftenoiu, administratorul societăţii Darcom Group SRL, care a realizat primul platou de energie solară din Gorj, unul dintre cele mai mari din ţară, platou cu ajutorul căruia au fost produşi primii megawaţi din judeţul nostru, din energie regenerabilă.

    Cornel Eftenoiu poate fi declarat primul gorjean care furnizează energie solară în sistemul energetic naţional. Cu o idee ingenioasă şi cu multă ambiţie, fără a utiliza fonduri europene, acesta a reuşit să amplaseze pe acoperişul firmei pe care o conduce 270 de panouri solare, cu o putere instalată de 55 de Kilowaţi(KW), urmând ca până în primăvara anului viitor capacitatea să ajungă până la 100 de KW. „De această dată se vine cu o noutate, respectiv folosirea acoperişurilor spaţiilor proprii, pentru producerea energiei electrice cu ajutorul panourilor fotovoltaice, avantajele acestui sistem fiind că nu produc poluare, consumul se face pe locul producerii, iar surplusul se injectează în sistemul energetic naţional. Sunt 270 de panouri solare, cu o putere instalată de 55 de Kilowaţi(KW), urmând ca până în primăvara anului viitor capacitatea să ajungă până la 100 de KW. Durabilitatea instalaţiei este de 25 de ani iar termenul de garanţie este de cinci ani”, a spus ing. Cornel Eftenoiu. Energia solară are avantajul că pe lângă faptul că nu este poluantă şi, practic, inepuizabilă, pe termen mediu şi lung, costurile sale sunt mult mai reduse, în special în condiţiile în care preţul produselor petroliere creşte vertiginos. Investiţia făcută de întreprinzătorul gorjean nu este una accesibilă tuturor, dar spune că „procesul iniţiat” îşi merită toţi banii. „Costurile investiţiei au fost de 150 de mii de euro plus TVA. Instalaţia se amortizează în cinci ani, se acoperă în totalitate energia necesară producţiei. Armonizarea acestui fenomen s-a făcut prin cadrul legislativ, asemănător celui din Comunitatea Europeană, reglementat prin Legea 220 din 2008 şi Ordonanţa de Urgenţă Nr.88 din 12 octombrie 2011, din care se acordă producere de energie regenerabilă, în afară de preţul pe MW şi un certificat verde, în cazul de faţă şase certificate verzi/MW, a căror valoare pe piaţă este de 55 de euro/certificat”, a spus Cornel Eftenoiu.

    Proiecte privind realizarea de generatoare eoliene

    Utilizarea de panouri solare este, de asemenea, bună pentru zonele îndepărtate unde furnizarea serviciilor de electricitate de bază este aproape imposibilă. Energia solară poate fi transportată în satele îndepărtate şi odată instalată, panourile solare pot fi lăsate în pace ani de zile, cu puţine întreţineri sau chiar deloc. „Sistemele pot fi aplicate, atât în zone unde există reţele electrice, cât şi în zonele izolate, pentru consum, unde nu există aceste reţele. Sistemele de energie arătate pot crea independenţă 100%, faţă de distribuitorii energiei existenţă, în momentul de faţă societatea având cerere de montaj pentru încă cinci proiecte de la societăţi, care sunt interesate, în a crea independenţă energetică. De menţionat este faptul că aceste societăţi sunt două din Gorj şi trei din afara judeţului. „Ca un simplu amănunt, în acest moment 1 MW se plăteşte de către un consumator cu 90 de euro, iar cel produs de sistemele bazate pe celule fotovoltaice este vândut cu 40 de euro, diferenţă, care poate fi cuantificată ca un venit”, a spus administratorul firmei Darcom. Pasionat de energia verde şi încercând să găsească soluţii cât mai accesibile pentru comunitatea în care trăieşte, Cornel Eftenoiu pregăteşte montarea a două sisteme fotovoltaice, pentru consumatorii casnici. Mai mult decât atât, omul de afaceri a declarat că în proiectele viitoare se are în vedere realizarea de generatoare eoliene, care se vor adresa, în special, consumatorilor casnici „Societatea pregăteşte montarea a două sisteme fotovoltaice, pentru consumatorii casnici. În proiectele viitoare se are în vedere realizarea de generatoare eoliene, de puteri mici, care se vor adresa consumatorilor casnici, având în vedere că zona submontană a Gorjului, dispune de potenţial de vânt”, a spus ing. Cornel Eftenoiu. Pe termen lung, energia solară economiseşte bani. Costurile iniţiale de instalare şi operaţiunile pot fi mai scumpe decât alte forme de energie, dar, după soluţionarea cheltuielilor, va exista o resursă de energie gratuită. Cornel Eftenoiu declară deschis faptul că este mult mai avantajos să investeşti banii, în astfel de sisteme, decât în depozitele bancare „purtătoare de dobânzi”. Cornel Eftenoiu poate fi considerat unul dintre cei mai ambiţioşi oameni de afaceri din Gorj. Acesta a declarat faptul că investiţia în astfel de sisteme şi preocuparea pentru energia solară vine ca o reîntoarcere practic la munca de inginer, din cadrul Termocentralei Rovinari. Şi acolo, ca şi aici, „obiectul studiului” a fost energia. Proiectele de viitor şi ideile inovatoare nu se lasă aşteptate şi practic sunt puse încet, dar sigur pe hârtie, pentru ca mai apoi munca depusă să dea roade.

    Te-ar mai putea interesa

    1 COMENTARIU

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: