8.9 C
Târgu Jiu
joi, aprilie 15, 2021
AcasăHeadlinesProiect pentru restaurarea casei părintești a lui Brâncuși

Proiect pentru restaurarea casei părintești a lui Brâncuși

O echipă de specialiști va propune conducerii Primăriei comunei lui Brâncuși o soluție pentru restaurarea casei părintești a marelui sculptor, care se află într-o  stare de degradare avansată. Aceștia urmează să ajungă la Peștișani în această săptămână cu soluția cea mai optimă în vederea restaurării casei originale.

„A fost introdusă în domeniul privat acea dărăpănătură din vechea casă despre care se spune că este cea în care s-a născut Constantin Brâncuși și se află pe lista monumentelor istorice. Am reușit să finalizăm documentelor cu terenul, iar acum avem de realizat documentația pentru a face un gard. Așteptăm să vină specialiștii cu propuneri ca să vedem ce facem cu acele grinzi din fosta casă Brâncuși. Terenul de sub casă a fost preluat de către primărie. Am nevoie și de casa muzeu ca să fie un proiect integrat. Sper ca specialiștii vor avea o soluție viabilă. Am contactat o echipă de specialiști proiectanți și am început să lucrăm cu ei de circa două luni. Sper să continuăm colaborarea. Vorbim de doamna director care a înființat Muzeul de artă contemporană, Ruxandra Balaci, de un proiectant cu care am mai colaborat pe o serie de proiecte. Încă nu s-a stabilit soluția finală. Eu am mai multe soluții pe această idee. Pregătesc documentațiile pentru când se va drumul la finanțări. O să încerc să obțin fonduri europene pentru restaurarea caselor“, a precizat primarul comunei Peștișani, Cosmin Pigui, la o emisiune de la Gorj Tv.

Două variante de restaurare

Există două variante de restaurare a casei părintești. „Propunerea mea a fost de a aduce în incinta Casei muzeu elementele originale din casa părintească și de a le folosi la reconstruirea casei, dar specialiștii vor să fie restaurată pe actualul amplasament. Vom vedea care va fi cea mai bună soluție“, a mai precizat Cosmin Pigui.

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -