spot_img
10.3 C
Târgu Jiu
joi, aprilie 25, 2024
Altele
    AcasăHeadlinesRegizorul Sergiu Nicolaescu, pomenit la Muzeul Crucilor

    Regizorul Sergiu Nicolaescu, pomenit la Muzeul Crucilor

    Memoria regizorului Sergiu Nicolaescu va fi omagiată într-un mod inedit în Gorj. Regretatul cineast va primi o cruce la Muzeul Crucilor de la Măceşu, din apropierea localităţii Târgu-Cărbuneşti, loc ce s-a bucurat deja de multe aprecieri. Crucea va fi una comemorativă, iar de acelaşi gest vor beneficia şi alţi artişti de valoare ai neamului.

    Iniţiativa aparţine omului de cultură, Pompiliu Ciolacu, care spune că alături de autorităţile locale din Târgu-Cărbuneşti,vede în proiect un umil gest de a omagia cum se cuvine artiştii neamului. Va căuta să dedice cruci comemorative tuturor artiştilor care au lăsat românilor o zestre de valoare. Crucile vor îmbrăca exteriorul şcolii din apropierea muzeului, vor fi prelucrate de mâini dibace şi deja sunt semne că se vor strânge destule în această vară, când la Măceşu se va inaugura tabăra de sculptură şi pictură religioasă, un alt proiect de suflet al lui Pompiliu Ciolacu. Cum în spatele fiecărui neastâmpăr artistic stă o idee pe măsură, şi de această dată, povestea pleacă de la…o idee, dezvăluită de Pompiliu Ciolacu în cadrul emisiunii „Academia de întrebări”, difuzată la Acces Tv. „Mi-a venit o idee de bun augur, simt eu şi cred că este o idee unicat, anume, am scos de pe internet toate figurile oamenilor de înaltă ţinută şi valoare acre au ridicat România pe culmile unde astăzi se află, iar pentru toţi artiştii reprezentantivi pentru cultura gorjenească vom găsi la muzeu cruci comemorative. Începând cu regizorul Sergiu Nicolaescu, actorul Iurie Darie, care au plecat dintre noi de curând, toţi, inclusiv marele Brâncuşi vor avea câte o cruce comemorativă la muzeul de la Măceşu”, a declarat în Pompiliu Ciolacu, iniţiator al Muzeului Crucilor. În plus, la vară, va fi deschisă la Măceşu tabăra de pictură şi sculptură religioasă, un alt proiect ambiţios al fondatorilor Muzeului, anunţat de anul trecut. Sprijinul vine şi de la autorităţile locale şi judeţene, care au o misiune anul acesta, să asfalteze drumurile din zonă.

    Prima ediție a taberei de la Măceșu își va deschide porțile

    Proiectul crucilor comemorative pentru artiştii neamului, care au adus prin activitatea şi vocaţia lor câte o pecete la cultura gorjenească, dar şi tabăra dedicată talentelor în devenire, sunt legate. Aduc continuitate şi dau şi mai multă consistenţă unui loc menit să reziste timpului. Astfel, prima ediţie a taberei de la Măceşu îşi va deschide porţile la finalul anului şcolar şi va găzdui zeci de copii. „În ultima vineri, sâmbătă şi duminică din anul şcolar, se va derula prima ediţie a taberei de sculptură şi pictură religioasă. Am prins deja evenimentul în calendarul nostru cultural, alături de Centrul pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale şi Primăria Târgu-Cărbuneşti şi cred că este un lucru bun. În tabăra vor merge 20-30 de copii care vor picta, sculpta troiţe şi cruci de pomenire, fiecare după stilul şi inima sa, iar rezultatul muncii lor vor fi acele cruci comemorative pe care le vom prelucra împreună şi le vom aşeza pe faţada şcolii pentru cinstirea memoriei artiştilor români”, a declarat Ciolacu. De fapt, întreaga existenţă a unui muzeu inedit în zonă este principalul motiv pentru care se nasc şi alte idei ce ar putea atrage pelerinaj de turişti şi ar ajuta la dezvoltarea agroturismului rural. Iar dacă în traseu, toţi cei care vor călca locurile şi vor vizita muzeul vor vedea şi idei îndrăzneţe, benefice artei şi culturii Gorjului, cu atât mai bine. Cert este că Muzeul Crucilor va deveni în scurt timp mai mult decât un loc de pelerinaj printre sutele de cruci, menite nu să sperie, sau să depărteze, ci să apropie de valorile creştineşti, şi artistice, păstrate din vechime.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Băut la volan

    Dat de gol de etilotest

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: