spot_img
15.7 C
Târgu Jiu
vineri, martie 29, 2024
Altele
    AcasăHeadlinesRepatrierea osemintelor lui Brâncuși, o comedie care nu trebuie luată în seamă

    Repatrierea osemintelor lui Brâncuși, o comedie care nu trebuie luată în seamă

    Doina Lemny este una dintre persoanele care cunoaște îndeaproape viața și opera lui Constantin Brâncuși. De mai bine de 20 de ani locuiește la Paris, acolo unde, de altfel putem spune că are grijă ca numele lui Constantin Brâncuși să fie păstrat cu sfințenie. Românca noastră lucrează ca cercetător, dar și muzeograf la Muzeul Național de Artă Modernă, Centrul Georges Pompidou. Prezentă la Târgu-Jiu, în cadrul manifestărilor Brâncușiana, Doina Lemny a criticat dur demersurile statului român în ceea ce privește repatrierea osemintelor lui Brâncuși. Cunoscută la Paris drept cel mai avizat cunoscător al operelor lui Brâncuși, aceasta a declarat faptul că marele sculptor a decis să moară la Paris și nimeni din lumea asta nu ar trebui să ignore această decizie.

    Este mai mult decât cunoscută la Paris, are zeci de lucrări și ore de studiu în ceea ce privește problematica Brâncuși și ia pulsul operelor marelui maestru, zilnic. Din 1990 lucrează la Centrul Georges Pompidou din Paris, acolo unde există Atelierul lui Brâncuși. O româncă veritabilă, care cunoaște îndeaproape rostul operei marelui maestru târgujian. Prezentă la Târgu-Jiu, în cadrul manifestărilor prilejuite de împlinirea a 56 de ani de la moartea lui Brâncuși, Doina Lemny a criticat dur demersurile făcute de statul român pentru repatrierea osemintelor lui Brâncuși. „Se sărbătorește în fiecare an dispariția lui Brâncuși în 1957. Am fost invitată, foarte frecvent vin la Târgu-Jiu, nu pot veni întotdeauna, dar am fost invitată și am găsit un moment să pot veni, pentru că și pentru mine este o regăsire cu oamenii din Târgu-Jiu, cu oamenii care organizează astfel de evenimente și cu municipalitatea și trebuie să le aduc un elogiu pentru faptul că, cu toate împotrivirile sorții, a oamenilor și a impostorilor, la Târgu-Jiu se păstrează în foarte bune condiții ansamblul sculptural pe care Brâncuși l-a lăsat lumii și Târgu-Jiului. Eu dacă am venit aici, am venit să dezbat cu colegii câteva probleme în legătură cu imaginea pe care noi românii o prezentăm despre Brâncuși. Tot ce se vehiculeză acum, ‹‹Brâncuși al nostru››, revenirea osemintelor lui Brâncuși sunt niște comedii care nu trebuie luate în seamă. Este dureros, la un moment dat acești oameni sunt atât de insistenți încât nu mai ai cum să lupți împotriva lor. Trebuie ignorați”, a declarat Doina Lemny în interviul acordat.

    Doina Lemny: Brâncuși a decis să moară la Paris

    Doina Lemny a mai declarat faptul că este o onoare să fii înmormântat în Cimitirul Montparnasse, acolo unde există osemintele marilor personalități ale lumii. Nu înțelege de ce oamenii din România se încăpățânează să aducă osemintele lui Brâncuși, în satul natal, când marele sculptor nu a dorit acest lucru. „Brâncuși a trăit 50 de ani la Paris. Acolo și-a creat operele acolo, capodopera lui. Brâncuși a decis. Asta nu înseamnă că s-a supărat pe țară, însă, a decis să își aleagă moștenitori cuplul de români Natalia Dumitrescu și Alexandru Istrati. Tot Brâncuși a decis, în cunoștiință de cauză să fie înmormântat în cimitirul Montparnasse. Nu găsesc în asta că Brâncuși a dorit să întoarcă spatele țării. Dimpotrivă, consider că a fi înmormântat în Cimitirul Monparnasse este o onoare. Sunt atâtea personalități acolo și nici o națiune nu își cere osemintele acolo, la ei în țară. Trebuie să ne calmăm și unde să punem aceste oseminte, haideți să fim serioși”, a mai spus Doina Lemny. Cercetător la Centrul Pompidou din Paris, Doina Lemny susține că ar trebui dezbătut subiectul Casei Memoriale a lui Brâncuși, despre care spune că este un fals. „Mai vreau să dezbat aici și problematica refacerii casei memoriale a lui Brâncuși de la Hobița. A existat vreo casă Brâncuși? Când faci o casă memorială trebuie să arăți unde a lucrat artistul, dar Brâncuși a fugit de acasă. Ce să faci la Casa Memorială, să faci încă un fals, așa cum se vehiculează. Cred că trebuie să fim mai discreți și să înțelegem de fapt sensul operelor lui Brâncuși. Brâncuși este universal”, a mai spus Doina Lemny, la Târgu-Jiu.

    Te-ar mai putea interesa

    1 COMENTARIU

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: