ȘAI a plecat să deseneze într-o altă lume. Caricaturistul a fost înmormântat în cimitirul Bisericii Vechi din Lemn

0
1634

Aurelian Şuţă, unul dintre cei mai apreciaţi caricaturişti români, a fost condus astăzi pe ultimul drum. Artistul a fost înmormântat în cimitirul Bisericii Vechi din Lemn, din comuna Băleşti, satul Stolojani. La înhumare au fost prezenți doar membrii familiei, în condiţiile impuse de legislaţia şi normele sanitare in vigoare privind pandemia COVID-19.

„Vă mulţumesc tuturor acelora dintre dumneavoastră care mi-ați fost alături de când s-a produs această nenorocire in viaţa mea şi a familiei noastre!“, a transmis Denisa Şuţă, soţia artistului.

Relu, așa cum îi spuneau toți cei care îl cunoșteau, a murit sâmbătă după-masă la vârsta de 55 de ani, în urma infectării cu COVID-19. Se afla la Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu, după ce starea lui de sănătate se agravase.

„Merg pe mâna medicilor“

Aurelian a ajuns la spital în urmă cu aproximativ două săptămâni. Familia a chemat ambulanţa după ce a căzut din picioare în mod neaşteptat. La spital, testul de COVID-19 a fost pozitiv. Şi-a revenit în scurt timp şi se simțea bine, mai ales că nu avea simptome, iar analizele au fost bune. „Mă simt perfect acum. Psihicul joacă un rol important în lupta cu această boală. Sunt pozitiv, atât la propriu, cât şi la figurat. În ciuda discuţiilor în contradictoriu din lumea artistică, eu merg pe mâna medicilor“, spunea caricaturistul atunci când se afla pe patul de spital.

După câteva zile, starea de sănătate s-a înrăutăţit brusc şi a fost transferat la Terapie Intensivă. Timp de o săptămână s-a luptat cu acest virus teribil. Din păcate, Relu Şuţă s-a stins din viaţă sâmbătă după-masă. El nu suferea de afecţiuni grave.

ŞAI a desenat chiar şi pe patul de spital. I-a dat o replică lui Dan Bitman, care a luat poziţie faţă de restricţiile luate de autorităţi, susţinând că noul corovirus nu este aşa de periculos. Relu a postat fotografii cu el şi una dintre ultimele sale creaţii chiar pe patul de spital, pe pagina de Facebook Caricaturist De Serviciu – ŞAI cu următorul mesaj: „POZITIV! Şi optimist! Nea Bitmane, nu treci tălică pe la mine, pe la infecţioase, să-ţi spun cum stă treaba?“.

A participat la vernisajul unei expoziții de caricatură

Cu doar două săptămâni înainte de ajunge la spital, Aurelian Şuţă a organizat o expoziţie de caricatură la Muzeul Judeţean de Istorie, care a avut ca temă pandemia de COVID-19. Titlul expoziţiei a fost „COVIDO; ERGO SUM“, iar vernisajul a avut loc pe data de 13 octombrie, la ora 13,13.

„A încântat publicul cu creaţia sa şi căldura personală inconfundabilă!“

Cei care l-au cunoscut pe Relu Șuță spun despre el că a fost un om de mare valoare, un adevărat intelectual. Avea un caracter aparte și un talent lăsat de Dumnezeu. Discuta cu oricine și despre orice cu mare plăcere. Avea darul de a-i transmite interlocutorului impresia că el este cel mai important într-o conversație. Erau un prieten al jurnaliștilor și răspundea mereu prezent la orice solicitare.

Oamenii de cultură şi colegii caricaturişti au fost şocaţi de vestea morţii lui Aurelian Şuţă. „Filiala Târgu Jiu a Uniunii Artiştilor Plastici din România, anunţă cu profund regret trecerea la cele veşnice a artistului vizual Aurelian Iulius Şuţă ŞAI, membru al UAP din România (Filiala Craiova ).

Artist născut în Gorj -22 septembrie 1965, Bumbeşti Jiu, Gorj- a avut o prestigioasă carieră artistică naţională şi internaţională, fiind absolvent al Universităţii “Constantin Brâncuşi” din Târgu Jiu, Licenţiat în Arte Vizuale al Universităţii de Vest din Timişoara-Facultatea de Arte Vizuale şi Design, membru al UAP din România .

Artist prolific, implicat cultural şi civic în viaţa cetăţii, în care Brâncuşi a lăsat capodopera creaţiei sale, Aurelian Şuţă ŞAI a desfăşurat o susţinută carieră artistică, excelând în genul caricaturii ca formă de artă sub toate aspectele ei, realizând numeroase proiecte personale, fiind  recunoscut ca un important creator al artelor vizuale, fiindu-i acordate premii şi distincţii în domeniul artistic, apreciat de colegii de breaslă şi public, iubit şi admirat de concetăţeni dar şi de publicul pe care l-a captivat în numeroasele expoziţii de grup sau personale din ţară şi din afara ei.

Ultima expoziţie personală a avut loc la Muzeul Judeţean Gorj “Alexandru Ştefulescu” în data de 13 Octombrie 2020, unde Relu, aşa cum îl cunoşteau toţi admiratorii, apropiaţii şi colegii artişti, a încântat publicul cu creaţia sa şi căldura personală inconfundabilă!

Fie ca memoria sa şi a creaţiei sale să fie permanentă în inimile noastre! Condoleanţe familiei îndurerate!

Dumnezeu să îl odihnească în pace şi lumină, laolaltă cu drepţii !“, a transmis Consiliul Director al Filialei Târgu Jiu a UAP din România

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here