23.2 C
Târgu Jiu
luni, august 8, 2022
AcasăHeadlinesSatul românesc, film documentar realizat în județul Gorj

Satul românesc, film documentar realizat în județul Gorj

Trinitas TV, Televiziunea Patriarhiei Române în parteneriat cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj realizează săptămâna aceasta în județul nostru un film documentar.

Anul 2019 a fost declarat Anul omagial al satului românesc în Patriarhia Română. În cadrul programului editorial al televiziunii, Alexandru Trușcă, preot și realizator de film documentar realizează un film documentar despre satul românesc. Echipa de la Televiziunea Patriarhiei Române vrea să redea viața țăranului român așa cum este ea și spun că au ales județul Gorj deoarece nu este prea promovat pe posturile de televiziune naționale. Alexandru Trușcă a mai filmat în Bistrița Năsăud și București.

În munca de documentare, Alexandru Trușcă încearcă să descopere diferiți locuitori ai mediului rural, meșteri și creatori populari, din diferite zone ale țării. Caută figuri speciale, oameni talentați, care să nu aibă trac sau reținere în fața unei camere video.

Luni 8 aprilie 2019 au discutat cu rapsodul popular Ștefan Popescu și cu frații Ilie și Daniel Alexandru – sculptori în piatră. Marți 9 aprilie 2019 echipa de filmare a mers la Pîrâul de Pripor la domnul Rap Pantelie, dar au discutat și cu un olar din Bălești. Au ajuns la Tică Coneru din comuna Bălești la recomandarea părintelui stareț de la Mănăstirea Lainci, Ioachim Pârvulescu. Astăzi, miercuri 10 aprilie la Runcu filmează bocitoarele cu Zorile, un obicei specific Gorjului de Nord și vechi de sute de ani. Joi 11 aprilie 2019 echipa merge la Polovragi la Roșu Ion, coșar și la Ansamblul Focloric Cheile Oltețului.

De foarte mulți ani, satul românesc este neglijat și amenințat cu distrugerea, minimalizat. Echipa de filmare de la Trinitas TV, în parteneriat cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj încearcă să arate satul românesc viu, frumos și tradițional.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, la cumpărături în Piața Centrală din Târgu Jiu

0
Aflat într-o vizită de lucru în județul Gorj, ministrul Agriculturii, Petre Daea, a participat sâmbătă,...

Accident la Copăcioasa. O tânără a fost rănită

0
O tânără de 20 de ani a fost rănită, ieri, într-un accident care a avut...

Distribuţie Oltenia anunţă întreruperea furnizării energiei electrice în data de 10 și 12 august 2022

0
Distribuţie Oltenia anunţă întreruperea furnizării energiei electrice în data de 10 și 12 august, astfel:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultima oră!

- Advertisment -
error: Content is protected !!