spot_img
13.4 C
Târgu Jiu
vineri, aprilie 19, 2024
Altele
    AcasăHeadlinesŞcoala Hurezu are şapte elevi în patru clase

    Şcoala Hurezu are şapte elevi în patru clase

    Şapte elevi din ani diferiţi învaţă într-o clasă a Şcolii Generale din satul Hurezu. Cu toate că sunt puţini elevi, şcoala încă mai funcţionează, din dorinţa părinţilor acestor copii cărora le-ar veni peste mână să parcurgă şase kilometri până la unitatea de învăţământ din Turcineşti.

    Simultan…aşa se lucrează într-o clasă în care învaţă elevi din mai multe clase. Învăţătorul are grijă ca fiecare dintre elevi să parcurgă materia pe categorii. Micuţii de la clasa pregătitoare ascultă povaţa profesorului şi urmează cu supunere sfaturile dascălului. Elevul care acum a păşit în clasa I este singurul băiat din clasă. Tot aici învaţă şi o fetiţă care nu are concurenţă. Este elevă în clasa a treia şi, la fel ca şi ceilalţi colegi ai săi şi-ar dori să aibă mai mulţi vecini de bancă de seama ei: „Sunt singura în clasa a-III-a şi mi-ar place să mai am colegi de acelaşi an cu mine. Mi-ar fi mai uşor şi mie, dar asta este situaţia şi trebuie să învăţ la una cu colegii mei din clasele mai mici. Mi-aş dori să învăţ într-o şcoală mai mare cu mulţi copiii dar e bine şi aici. Este multă linişte, a spus Ana, elevă în clasa a- III-a. Toată povestea se petrece la Şcoala din Hurezu, o şcoală mică, la capăt de hotar, cu oameni frumoşi, cu copii deosebiţi care vor să facă performanţă, chiar şi în aceste condiţii. În aceeaşi clasă şi sub bagheta unui singur profesor învaţă şi un elev în clasa I, trei elevi în clasa a II-a, dar şi doi învăţăcei la clasa pregătitoare. Micuţii ascultă lecţiile predate simultan şi învaţă şi lecţiile celor mari, pe care le prind din zbor. „Îmi place aici, dar ar fi fost bine să fie mai mulţi elevi. Noi suntem toţi într-o clasă şi doamna ne învaţă pe toţi lecţiile”, a spus o altă elevă în clasa a-II-a.

    Educator Şcoala din Hurezu: „Vin iarna şi pe jos, dar îmi place ceea ce fac”

    Profesorul nu este la primul an în care predă la şcoala din Huzeru. Face naveta de la Târgu-Jiu, iar pe timpul iernii merge de multe ori pe jos până la şcoală, din cauza drumului greu accesibil. Însă, pasiunea pentru şcoală îi dă puterea necesară să învingă nămeţii, şi o face cu plăcere. „Le predau la fiecare în parte lecţiile aşa cum cere programa. Ei sunt cuminţi şi ascultători. Învaţă foarte bine şi sunt atenţi. Eu fac naveta de la Târgu-Jiu, dar nu mă plâng pentru că fac acest lucru cu dăruire pentru că îmi place ceea ce fac şi, atunci când faci cu plăcere un lucru îl faci foarte bine. Se poate lucra individual cu ei şi ne descurcăm. Cu cei de la pregătitoare trebuie să ne şi jucăm şi facem acest lucru de obicei”, a spus Mirela Vapină, educator la şcoala din Hurezu. Unitatea şcolară a avut anul trecut doar patru elevi. Anul acesta numărul lor a crescut uşor, însă, speranţa celor de aici este ca pe viitor şcoala să fie plină de elevi. „Primăria a făcut toate reparaţiile necesare pentru funcţionarea acestei unităţi şcolare. Au fost asigurate şi lemnele pentru iarnă, pentru ca elevii să nu aibă probleme cu căldura”, a menţionat Grigore Craioveanu, viceprimarul localităţii Turcineşti. Clădirea mică în care învaţă cei şapte elevi este îngrijită şi nu a fost comasată din cauza părinţilor elevilor care au insistat ca şcoala de la Hurezu să rămână deschisă pentru copiii lor, având în vedere distanţa mare pe care ar fi nevoiţi s-o parcurgă până la şcoala din Turcineşti. Cu toate acestea micuţii învaţă şi cu siguranţă în fiecare zi, prin dăruirea lor, ne învaţă şi pe noi că şcoala are prioritate şi că societatea poate clădi oamenii viitorului şi în astfel de condiţii.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: