Acasa / Headlines / Stâna Ștefanu, marcă înregistrată la OSIM

Stâna Ștefanu, marcă înregistrată la OSIM

Stâna Ștefanu de pe Transalpina a devenit marcă înregistrată la Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci. Băcița Mărioara Babu care se ocupă de bunul mers al stânii a ridicat ieri Certificatul de Înregistrare a Mărcii chiar în ziua în care s-a hotărât redeschiderea circulației pe Transalpina, cel mai înalt drum din țară. „Un vis devenit realitate…..Un pas înainte! Pe unde mi-or umbla pașii, STANA ȘTEFANU va fi mereu cu mine…“, este mesajul postat de Mărioara Babu pe pagina sa de Facebook.

Stâna Ștefanu, una dintre atracțiile de pe Transalpina

Soţii Mărioara şi Gheorghe Babu, familie de ciobani din Munţii Parâng, dețin Stâna Ștefanu, care se află la 18 kilometri de Rânca şi la 10 kilometri de Obârşia Lotrului. Locul a devenit una dintre principalele atracții de pe Transalpina, pentru că s-a dus repede vestea tocanului de oaie sau a bulzului pregătit aici.

Printre clienţii cu notorietate ai stânei se numără şi magnatul Ion Ţiriac, despre care gazda spune că vine negreşit la ea, pe Transalpina, în fiecare an. Mărioara Babu explică şi faptul că numele stânei se trage de la muntele Ştefanu, care, din punct de vedere administrativ, pe teritoriul judeţului Vâlcea.

Gheorghe Babu (65 de ani), soţul Mărioarei, sau Bebe, cum îl cunoaşte toată lumea, este responsabil de prepararea mămăligii pe care o taie în felii cu aţa,  precum şi de asigurarea bunei dispoziţii. Când nu amestecă în mămăligă, nea Bebe cântă la fluier melodii învăţate de la bătrâni, aşa cum îi stă bine oricărui cioban. Trăieşte în acele locuri de la 11 ani. Mama lui făcea caşcaval şi telemea din laptele colectat de la ciobanii muntelui.

Familia  de ciobani a știut să își promoveze stâna. Toți turiștii care ajung aici se fotografiază cu câinii ciobănești foarte blânzi, cu cojoacele autentice din lână sau cu măgărușii. În acest fel, imaginea stânei s-a răspândit rapid în toată țara, și nu numai.

Scrie un commentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*