spot_img
13.8 C
Târgu Jiu
joi, martie 28, 2024
Altele
    AcasăHeadlinesStefan Tufiș Lastoveschi, olimpic la patru materii! Elevul face parte dintr-o echipă...

    Stefan Tufiș Lastoveschi, olimpic la patru materii! Elevul face parte dintr-o echipă de robotică și vrea o carieră în IT

    La doar 17 ani face parte dintr-o echipă care realizează roboți și este olimpic la patru materii, fiind un model pentru colegii săi, dar și un exemplu că tinerii muncitori si ambițioși pot să aibă rezultate excepționale într-o societate care nu prea le oferă nimic. Stefan Tufiș Lastoveschi, elev al Colegiului Național „Tudor Vladimirescu” Târgu Jiu, participă la olimpiade încă din clasa a V-a, aducând Gorjului medalii de argint si bronz de la concursurile de matematică și fizică la care a participat.  Totodată, a reușit să obțină și rezultate deosebite la informatică și engleză. Pe lângă atracția sa pentru științele exacte, Ștefan este pasionat de chitară, tatăl său insuflându-i dragostea pentru muzică. Tânărul vrea să studieze în România, susținând că o să aleagă, cel mai probabil, o carieră în domeniul IT.

    Reporter: Ești olimpic la câteva discipline, spune-mi când ai început să participi la astfel de concursuri și care sunt cele mai mari reușite?

    Ștefan Tufiș Lastoveschi: Am participat la 4 discipline la etape naționale Am început să particip din clasa a V-a, când am participat la olimpiada națională de matematică și am avut și printre cele mai bune rezultate, o medalie de argint. Am mai obținut medalie de argint și bronz la fizică, la etape naționale.

    Rep.: Ce îți dorești să faci mai departe, după finalizarea liceului?

    Ș.T.L.: Nu sunt decis cu privire la ceea ce vreau să fac după terminarea liceului, dar mă gândesc să mă îndrept către Cluj, la Universitatea „Babeș Bolyai”.

    Rep.: Te-ai gândit să studiezi în străinătate?

    Ș.T.L.: Am luat în considerare studiul în străinătate, dar sunt o fire mai comodă și cred că mi-ar fi dificil să studiez așa departe de casă.

    Rep.: Crezi că studiul peste hotare ți-ar oferi șansa unei cariere de succes? Care crezi că ar fi avantajele comparativ cu România?

    Ș.T.L.: Nu cred că o carieră de succes depinde prea mult de țara în care am terminat studiile. Diferențele care cred că există între România și o țară străină sunt dotarea materială mai bună a școlilor, activitățile practice mai numeroase și, eventual, mai mulți potențiali angajatori.

    Rep.: Ce carieră ai vrea să urmezi? 

    Ș.T.L.: Nu mi-am găsit un job care să îmi stârnească într-adevăr interesul și pe care cred că îl voi practica mereu cu pasiune, dar momentan alegerea logică e o carieră în IT, deoarece am o înclinație spre acest domeniu. Vreau o slujbă care îmi oferă flexibilitate, ca să pot avea destul timp liber pentru mine și familie.

    Rep.: Dat fiind că ești olimpic la engleză te-ai gândit să dai examenul Cambridge Assessment English, astfel încât să ai un certificat care să demonstreze nivelul tău la această disciplină?

    Ș.T.L.: M-am înscris deja la CAE și, momentan, mă pregătesc mai serios pentru a obține o notă cât mai bună.

    Rep.: Știu că faci parte din echipa de robotică a CNTV. Povestește-mi de unde a pornit inițiativa și ce realizări aveți până în acest moment?

    Ș.T.L.: Câțiva colegi au înființat echipa de robotică, eu am aflat de ea de la o prietenă și mi-a surâs ideea implicării într-un astfel de proiect. În prezent am trecut de etapa de preselecție și așteptăm începerea primei probe. Ne-am înscris la concursul First Tech Challenge și echipa noastră a fost acceptată. Vom participa la Regional Demo Games, care este o etapă de antrenament ce se desfășoara în patru orașe: Cluj, Timișoara, București, Iași. Concursul va avea loc în București, în martie, anul viitor.

    Rep.: Știu că muzica este o mare pasiune a ta! Povestește-mi despre chitară, când ți-ai descoperit talentul?

    Ș.T.L.: Pasiunea pentru chitară o moștenesc de la tatăl meu, care a studiat instrumentul la școală. Văzându-l pe el  cum cânta m-am îndrăgostit și eu de acele cântece și am comandat o chitară acum câțiva ani.

    Rep.: Ai urmat cursuri sau este un talent nativ? Te-ai gândit să îți cultivi acest talent?

    Ș.T.L.:  Nu am urmat vreun curs, o prietena m-a învățat „alfabetul” și după aceea am început să repet singur, cu ajutorul internetului și caietului vechi de muzică al tatei. Gândul de a învăța să cânt, la un nivel mai avansat, rămâne mereu în mintea mea, sper să mă ocup de asta când voi avea mai mult timp liber.

    Rep.: Ce alte pasiuni ai?

    Ș.T.L.: Lectura este o pasiune pe care mi-o pot satisface în viața de zi cu zi. La aceasta se mai adaugă înotul și schiatul, pe care le-am deprins tot datorită tatei. Mama e cea care m-a făcut să îmi placă fizica și matematica, chiar și biologia, ea fiind medic, deși nu doresc să îi urmez cariera.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: