spot_img
9.6 C
Târgu Jiu
marți, aprilie 23, 2024
Altele
    AcasăHeadlinesTânărul din Tismana care a rămas acasă, pentru a lucra alături de...

    Tânărul din Tismana care a rămas acasă, pentru a lucra alături de bunicul său la confecționarea veșmintelor populare

    Un tânăr, de 23 de ani,  din Tismana, a preferat să rămână acasă și să lucreze împreună cu bunicul său, Gheorghe Ciuncanu, de 72 de ani, un renumit meșter popular, la confecționarea hainelor tradiționale.

    Cornel Moşoi a reuşit să deprindă de la bunicul său arta brodatului. Hainele pe care le realizează în atelierul bunicului din satul Gornovița sunt apreciate în toată țara, fiind purtate de oameni politici importanți, dar și de cântăreți renumiți, cum ar Smiley.

    „Nu vreau să plec din Tismana. Am mulţi prieteni care au plecat, dar când vin acasă la sfârşit de lună sau de săptămână spun că se simt foarte bine, iar eu am decis să rămân acasă şi să lucrez alături de bunicul meu şi de părinţi“, mărturiseşte tânărul. Cornel a terminat Colegiul Tehnic „Gheorghe Magheru“ şi are calificarea de tehnician ecolog.

    Gheorghe Ciuncanu căuta de mai mult timp un tânăr căruia să-i lase moştenire meşteşugul pe care-l practică din copilărie. L-a găsit pe nepotul său, care tocmai ce terminase liceul. Cei doi lucrează împreună de aproximativ cinci ani.

    Îi place să realizeze haine cu specific schilăresc

    Cornel se ocupa, la început, de vânzarea veșmintelor populare, iar cu timpul  a prins drag de acest meșteșug tradițional. „Îl ajutam mai mult cu distribuirea produselor şi logistica. Din curiozitate, am încercat să lucrez la maşinile de brodat şi de cusut. Am început uşor, uşor să învăţ câte un model, iar acum am ajuns să le fac pe toate“, spune Cornel Moşoi.

    Hainele cu modelul schilăresc sunt preferatele lui. Acestea sunt şi cele mai căutate, în special de cântăreţi şi de oameni politici, cum ar fi Smiley, Florin Chilian, Gabriela Firea şi mulţi alţii. Modelul schilăresc provine de la Dincă Schileru, un mare industriaş şi boier din zona judeţului Gorj, care și-a creat un model specific.

    Muncește două săptămâni la o haină

    Pentru a realiza o haină brodată, Cornel lucrează aproximativ două săptămâni. „Muncesc cam două săptămâni pentru a realiza o haină de acest fel. Costă în jur de 600-700 de lei“, explică tânărul meşteşugar.

    Tânărul mai realizează ii, veste, iţari, brâie, ipingele, sumane şi alte elemente ale costumului popular.

    Lucrează cu o mașină de brodat veche din anul 1876

    În atelierul lui Gheorghe Ciuncanu sunt utilaje vechi de aproape un secol şi jumătate. Bunicul are grijă ca acestea să funcţioneze perfect şi se ocupă de întreţinerea lor. „Lucrăm cu o maşină de brodat din anul 1876. Utilajele sunt destul de vechi, dar ne descurcăm cu ele. În general, cam toată dotarea din atelier este veche. Încă mai funcţionează, dar trebuie întreţinute periodic. Este destul de greu pentru că nu mai sunt strungari, iar piesele se găsesc foarte greu şi sunt foarte costisitoare“, spune Cornel.

    Hainele sunt comandate online

    Atelierul din Tismana este prezent în spațiul online. Gheorghe Ciuncanu deține o pagină de facebook, prin intermediul căreia ține legătura cu clienții, dar și un site. De asemenea, veșmintele populare sunt vândute și direct, la târgurile de produse tradiţionale la care participă familia de meşteşugari din Tismana.

    „Mai sunt persoane interesate de hainele noastre specifice. Când mergem la târguri ne întreabă despre modele şi de unde ne inspirăm“, explică tânărul meșter popular. Aceste este mulţumit de veniturile pe care le realizează și se gândeşte încă de pe acum la modul în care va dezvolta atelierul.

    Gheorghe Ciuncanu „Îi plăcea de mic şi se urca pe pedala maşinii“

    Meşterul Gheorghe Ciuncanu este mulțumit că a găsit pe cineva în familie care să ducă mai departe tradiţia: „Sunt foarte fericit şi bucuros. Mă aşteptam la el, pentru că îi plăcea de mic şi se urca pe pedala maşinii. L-am tot luat cu mine la târguri şi a prins drag de hainele noastre tradiţionale şi de confecţionarea lor. Îi place meseria şi asta mă bucură. A început să meargă bine. Se ţine de treabă. Ştie să vorbească frumos cu toţi oamenii. Este pe drumul bun“.

    Te-ar mai putea interesa

    1 COMENTARIU

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: