spot_img
10.3 C
Târgu Jiu
joi, aprilie 25, 2024
Altele
    AcasăHeadlinesTrei județe, în încercarea de a salva frumusețile Transalpinei

    Trei județe, în încercarea de a salva frumusețile Transalpinei

    Transalpina, denumită Drumul Regelui este poate cea mai frumoasă șosea din România. Frumusețile ei sunt atent admirate de mii de turiști care tranzitează zona. Și weekend-ul acesta a fost unul plin din acest punct de vedere. Oamenii care merg în zonă însă lasă în urma lor zeci de tone de gunoaie. Pentru a salva Transalpina, județele care sunt traversate de această șosea au convenit să acționeze rapid și au acționat ca la carte. Peste o sută de elevi, autorități, oameni ai locului, profesori, dar și părinți au participat la cea mai amplă acțiune de ecologizare, acțiune care a avut ca rezultat strângerea a nu mai puțin de șase camioane de deșeuri.

    Zilele trecute, un număr de aproximativ 150 de elevi şi cadre didactice ale Şcolii Gimnaziale Novaci şi din alte localităţi gorjene, alături de colegi din alte judeţe vecine au participat la activitatea finală a proiectului educativ regional „Voluntari pentru un turism ecologic în Munţii Parâng”, proiect menţionat în Calendarul activităţilor educative regionale şi interjudeţene (2012-2013), avizat de MEN, aplicantul acestui proiect la nivel regional, aflat la a doua ediţie, fiind Şcoala Gimnazială Novaci. Cu această ocazie elevi, cadre didactice şi adulţi voluntari au desfășurat activităţi de ecologizare a zonei turistice aferente Transalpina şi de educare ecologică a persoanelor care tranzitează Munţii Parâng pe Transalpina sau pe alte cărări de munte. La acţiune au participat şi oficialităţi, printre care şi prefectul judeţului Gorj, prefectul județului Vâlcea, prefectul județului Alba, şi alte persoane importante, dar şi sute de elevi din judeţele partenere Vâlcea, Alba, Hunedoara şi Sibiu. „Se desfășoară a doua ediție a proiectului de voluntariat, proiect educațional, aplicat pentru elevi, dar spre bucuria noastră ni s-au alăturat toți cei din comunitatea locală. Proiectul și-a propus ca prin această acțiune să ecologizăm traseele turistice din Munții Parâng. Obiectivul nostru este deprinderea de comportament civilizat la copii. Vrem să le formăm o atitudine corectă față de muncă și viață. Un alt obiectiv foarte important pentru novăceni este lansarea turistică a zonei. Trebuie să sensibilizăm participanţii la trafic şi consumatorii de turism prin distribuire de fluturaşi tematici în vederea unui comportament social civilizat şi trebuie să atragem atenţia opiniei publice că Proiectul Transalpina reprezint viitorul turistic al Olteniei de Nord. Etapa finală a proiectului a avut ca punct terminus Valea Frumoasei, judeţul Alba. Proiectul se află la a doua ediţie şi desigur a fost o ediţie de succes”, a spus profesorul Elena Basarabă, coordonatorul acestui proiect.

    Promisiune pentru anii viitori

    După o zi întreagă de muncă, rezultatele au fost mai mult decât vizibile. Peste șase camioane de deșeuri au fost strânse și desigur multe păreri negative despre comportamentul oamenilor care tranzitează zona. În Valea Frumoasei, toți s-au întâlnit cu mic cu mare iar autoritățile au avut numai cuvinte de laudă la adresa oamenilor care au pus umărul la ecologizarea zonei. Promisiunile nu au întârziat să apară. „Eu aș vrea să vă promit ceva și de obicei mă țin de promisiune, dar promisiunea este următoarea, domnii prefecți de la Vâlcea, de la Gorj care sunt aici, cu sponsorii, am dori ca la anul să stăm aici trei zile, o zi pentru ecologizare iar două zile să cunoașteți frumusețile noastre”, a spus prefectul de Alba, Gheorghe Feneșer. Nici prefectul de Vâlcea nu s-a lăsat mai prejos, acesta declarând în fața zecilor de elevi că acțiunea a avut un real succes. „Mă bucur că ați venit în zona noastră, sunt convins că o să avem posibilitatea și anul viitor să ne întâlnim în așa fel încât să conștientizăm și pe cei care mai aruncă mizerie pe drum să-i educăm astfel ca această zonă să devină una curată. Apreciez sponsorii care sunt alături de noi. Împreună putem face ca munții să fie frumoși”, a spus prefectul de Vâlcea, Mircea Nadolu.

    Prefectul de Gorj, la mare înălțime

    Printre cei prezenți la acțiunea de ecologizare s-au aflat și prefectul de Gorj, Claudiu Teodorescu, șefi de instituții din județ printre care Ion Tudor, Ion Ișfan, Mădălina Ciolocoi, dar și reprezentanți ai instituțiilor publice partenere. Claudiu Teodorescu a oferit tot sprijinul acestor micuți, promițând ca și la anul să facă la fel. „Pentru români este o acțiune destul de importantă. Am văzut cu toții câte camioane de gunoaie s-au strâns și îi felicit pe organizatori, dar și pe copii, pentru că copiii au fost cei care au fost furnicuțele prin întreaga zonă și au reușit să strângă foarte multe reziduri. Este un lucru foarte important. Anul trecut a fost prima acțiune la care am participat în calitate de prefect și le-am promis tot sprijinul și anul acesta. Îi felicit pe toți!”, a spus prefectul de Gorj. Seara s-a încheiat cu un program de diverstisment pentru copii, asezonat cu mâncare câmpenească și un foc de tabără pe cinste, sărbătorind astfel reușita zilelor ce au trecut. Desigur, mesajul pentru românii care traversează zona este același: Un mediu curat înseamnă mai puține gunoaie! Transalpina merită să fie o zonă curată!

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: