spot_img
5.3 C
Târgu Jiu
vineri, aprilie 19, 2024
Altele
    AcasăHeadlines“Urcatul Oilor la Munte”, ediție online!

    “Urcatul Oilor la Munte”, ediție online!

     Festivalul Păstoresc “Urcatul Oilor la Munte” organizat în localitatea Novaci va putea fi urmărit anul acesta online. Din cauza pandemiei organizatorii au luat decizia de a apela la această metodă de compromis pentru ca sărbătoarea să fie marcată, în ciuda timpurilor grele pe care le trăim. Activitățile dar și concertele susținute de artiștii implicați în eveniment vor putea fi vizualizate pe paginile oficiale ale instituțiilor implicate, respectiv Casa de Cultură Novaci – pagina oficială, Primăria și Consiliul Local   Novaci, Centrul pentru  Conservarea și  Promovarea Culturii Traditionale Gorj.

    Organizatorii susțin că au recurs la organizarea acestui eveniment din mai multe motive care vizează viața si activitatea locuitorilor orașului pe timp de pandemie.” Multi dintre locuitorii orasului cresc animale, iar sărbătoarea urcatului oilor la munte le eradedicată lor, celor pentru care cresterea animalelor a devenit o îndeletnicire sacră. Au fost semnate contractele pentru golurile alpine iar ”stăpânii„ muntilorasteaptă cu nerăbdare să ia calea lăsătorilor doar de ei știute, să se distanțeze de civilizatie cu speranțacă în singurătatea lor vor fi feriti de coronavirus și viața va decuge normal. Viața de cioban nu este ușoară nici măcar pe timpuri mai bune, asa că …. și anul acesta păstorii vor face ceea ce au făcut dintotdeauna. Păstrează ritualul urcatului la munte de mii de ani. Ciobanii autrecut peste multe necazuri, dar traditia a fost lege. Nimic nu se uită, nimic nu se lasă la voia întâmplăriiși totul se organizează la fel ca acum 100 de ani în ciuda modernizării si nivelului de trai superior.Vechile mijloace de transport au fost înlocuite de masini 4+4, dar obiceiurile au rămas. În acest moment familiile sunt deja grupate pe prietenii, grade de rudenie pentru a petrece vara la stânele din munți înpace, intelegere bazate pe înțelepciune.  Se munceste cu spor. Oile sunt puse pe scaunul strungii,producția de lapte și brânză acum atinge cote maxime. În ziua când vor porni spre culmi vor masura laptele, vor alege mieii, vor desperti turmele în mânzări(oi cu lapte) și sterpe ( oi fără lapte). În acest an, înainte de a urca la munte, păstorii nostri nu vor mai petrece, nu vor mai deschide portile oaspetilor din toată țara în a treia duminică a lunii mai cum au facut de 53 de ani, nu vor mai avea ocazia să arate tuturor că dragostea de viață la Novaci are specific ciobănesc, că folclorul este cel mai frumos lucru pe care poate să îl moștenească o comunitate”, susțin organizatorii.

    Ansambluri folclorice renumite

    În acest sens, pentru a marca ediția cu numărul 53, autoritățile au luat decizia de a organiza totul cu sprijinul tehnologiei online. “Cele 23 de formatii artistice de amatori din toată țara care trebuiau sa fie prezente pe 17 mai la Novaci, în vremuri normale, anul acesta vor fi prezente în mediul On-Line. Organizatorii au luat încalcul faptul ca populatia orasului este foarte activă pe plan virtual prin intermediul retelelor desocializare, contactul indirect cu artistii nefiind un impediment în păstrarea mentală a traditiilor si obiceiurilor locului. Am gândit organizarea festivalului ca pe o ofertă de petrecere   plăcută a timpului  pe   rețelele   de   socializare, de a bucura   ochiul  și  sufletul cu lucruri frumoase, acum când toata lumea este bulversată de stiri sumbre și controversate.    Ansamblurile folclorice înscrise la festival se vor a fi mesagerii speranței si optimismului, ai unității românilor de pretutindeni în fața vici si tudinilor vieții. De fapt fiecare trupă participantă va aveaun mesaj scurt dedicat celor care luptă cu boala, care sunt pe linia I. Deviza participanților este UNITATE PRIN TRADIȚIE. Duminică, 17 mai 2020, vizitatorii conturilor de facebook: Casa de Cultură Novaci – pagina oficială, Primăria și Consiliul Local Novaci, Centrul pentru Conservarea și Promovarea Culturii Traditionale Gorj paginile formatiilor artistice implicate, începând cu ora 11.00 vor putea participa on-line la un maraton folcloric de la Dunăre în Maramures, din Banat în Moldova cu olteni, ardeleni, moldoveni, oșeni, uniti prin traditie pentru păstrarea obiceiurilor neamului nostru. Gazde vor fi Primăria orasului Novaci, respectiv, domnul primar Dumitru Leustean, păstorii novăceni și Ansamblul Folcloric ”Nedeia” al Casei de Cultură Novaci. Printre oaspetii nostri se numără ansambluri folclorice de amatori renumite precum: Doina Crisului din Brad, Junii Petrileni din Petrila, Junii Petroșanilor din Livezeni, jud. Hunedoara, Flori de maci dinCristuru Secuiesc, jud. Harghita, Dor teiușean din Teiuș, jud. Cluj, Mușeteanca din Însurăței, jud.Brăila, Codruletul din Tășnad  și Florile Târnii din Târna Mare, jud. Satu Mare, Ciobănasul din Corbiide Piatră, jud.Arges, Căluserii din Răsinari, Fluieraș din Jina, jud. Sibiu, Formatia de fluierasi din Sugag, Traditii Uiorene din Ocna Mureș, jud. Alba, Izvorașul din Bratovoiesti și Hora Desmățuiului din Bârca, jud. Dolj, Hora Siretului din Bacău, Mocănașul din Săcele Brașov, Dor din Băbeni și Miorița dinVaideeni, jud. Vâlcea, Liviu Dafinescu din Baia de Fier, Cheile Oltețului din Polovragi și Petrolul dinTicleni, jud. Gorj “, au mai transmis organizatorii.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: