spot_img
22.4 C
Târgu Jiu
vineri, martie 29, 2024
Altele
    AcasăHeadlinesWeber: „USR să nu mai ridice privirea în fața românilor”

    Weber: „USR să nu mai ridice privirea în fața românilor”

    Liderul PSD Gorj, deputatul Mihai Weber, a declarat că nici un membru USR nu mai trebuie să ridice privirea în fața românilor, după ce a trimis Planul Național de Redresare și Reziliență la Comisia Europeană, pe vremea când guverna împreună cu PNL și UDMR și având miniștri în domenii cheie, cum sunt agricultura și sănătatea. Important este faptul că actualul guvern poate să renegocieze, având în vedere situația excepțională creată de crizele suprapuse: război, COVID, schimbări climatice și altele.

    „Sunt trei domenii importante care trebuie renegociate în PNRR. Există un capitol în acest program care spune că, în situații excepționale, cum avem acum o situație excepțională în care sunt suprapuse toate tipurile de crize, se poate renegocia. Cele trei domenii sunt irigațiile, sănătatea și energia. Irigațiile: în PNRR,  0 lei pentru irigații (…) e vorba de siguranța alimentară, e vorba de viața oamenilor, de hrană, deci a fost ministru USR… Nu poate nici un membru USR și o spun cu toată responsabilitatea, să mai ridice privirea în fața românilor, pentru că nu au răspuns  la aceste întrebări. De ce ai prins tu 0 lei la irigații, de ce, în domeniul sănătății, te-ai dus cu o listă de spitale și în Oltenia 0? De ce nu ai prins în Oltenia… nu în Gorj, în Oltenia, nici un spital și ai prins în Timiș 4, în Bihor 3 sau 4 și, în nu știu ce alte județe… Adică unde e echilibrul?”, a declarat Mihai Weber, deputat PSD de Gorj, la Radio Târgu Jiu.

    Capitolul energie, negociere grea, dar nu imposibilă

    Schimbările climatice, din ce în ce mai accelerate, sunt un motiv clar de îngrijorare și de renunțare la producția de energie pe bază de cărbune, care elimină cea mai mare cantitate de noxe. Problema e că, în situația în care războiul din Ucraina taie importurile de gaze din Rusia, Europa trebuie să-și asigure independența energetică. Altfel, înainte să murim din cauza schimbărilor climatice, vom muri de frig, la iarnă, dacă nu ne ajung gazele și nu avem alternativă pe electricitate. Celelalte țări deschid capacități pe cărbune, noi le-nchidem.

    „La domeniul Energie – în forma inițială și trimisă la Comisia Europeană, se dorea ca, în 2-3 ani de zile, să punem lacăt pe această unitate economică, pentru că producem noxe. Dar, dacă te uiți la toate țările europene, păi noi cred că suntem o cincime din a treia sau a patra țară, în ordinea poluării.”(Mihai Weber, deputat PSD de Gorj)

    Unii „Hăis!” și alții „Cea!”

    Totuși, la capitolul Energie, deși forma inițială a PNRR era sumbră, s-a reușit, de curând, renegocierea termenului de închidere a producției de energie pe cărbune din termocentrale, înființarea de grupuri pe gaze și punerea în rezervă a grupurilor pe cărbune, pentru situații de secetă, întrucât doar energia pe cărbune e independentă de vreme. A venit, însă, un USR-ist aflat în campanie electorală la el în partid, în timp ce se lupta pentru șefia partidului, în persoana lui Octavian Berceanu și a închis Cariera de cărbune Roșia cu un apel la 112. Cu siguranță, acesta nu e străin de procesul intentat de o asociație de mediu carierei Roșia, din cauza căruia nu i-a mai fost prelungită autorizația de mediu. Respectivul a fost șef la Gărzii de Mediu, când USR era la guvernare. După „isprava” lui Berceanu, încă un USR-ist, deputatul de Gorj Radu Miruță, l-a provocat pe deputatul PSD Mihai Weber, printr-o postare pe Facebook, la o dezbatere publică, în care ar vrea să pună în discuție exact problemele din PNRR create de guvernarea din care partidul său a făcut parte. Tot USR a fost partidul care s-a opus Legii ce debloca lucrările de la cele două hidrocentrale de pe Jiu, executate, deja, în proporție de 90%. Legea a trecut de Parlament, dar acum e blocată la Curtea Constituțională, în urma contestației făcute, cum era de aștaptat, tot de USR. Iar lucrările au fost oprite, la fel ca la Cariera Roșia, în urma unui proces intentat de o organizație de mediu…

    România are „noroc” cu crizele

    Actuala guvernare renegociază pe toate planurile, la energie și la pensii s-a reușit foarte mult, iar acum lupta e la sănătate, Oltenia nefiind pe lista spitalelor ce pot fi finanțate prin PNRR. Asta în condițiile în care face cele mai mari eforturi, prin închiderea sau punerea în conservare a producției de energie pe bază de cărbune.

    „Avem pe ministrul Rafila, pe sănătate, am avut ultimele discuții cu premierul și am întrebat ce a spus comisarul pe sănătate. Comisarul pe sănătate a spus, uitați-vă, cine a venit cu propunerile astea? România! Noi am spus, trebuie să negociem, pentru că, în spitalele alea, 49 pe care le-am trimis, vă demonstrăm că sunt unele care nu au nici un fel de indicatori tehnico-economici, amplasamente, chiar sunt unul, sau două, care nu există nici ca nume.” (Mihai Weber, deputat PSD de Gorj)

    Mai e, însă, de luptat, în interesul românilor, nu pentru alte interese.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: