spot_img
24.1 C
Târgu Jiu
marți, aprilie 16, 2024
Altele
    AcasăHeadlinesZeci de făclii aprinse în Piaţa Prefecturii, pe 24 ianuarie

    Zeci de făclii aprinse în Piaţa Prefecturii, pe 24 ianuarie

    Piaţa Prefecturii s-a transformat aseară într-un maraton al evenimentelor istorice. Rând pe rând, „autorii” au pus în scenă episoade istorice importante, care au dus la marcarea unui eveniment la fel de important: Unirea Principatelor Române. Zeci de târgujieni s-au strâns să vadă parada oamenilor legii, care au intrat „triumfători” cu torţe aprinse în Piaţa din faţa Palatului Administrativ. La un moment în mulţime şi-a făcut apariţia şi Alexandru Ioan Cuza.

    Moment important ieri la Târgu-Jiu, acolo unde târgujienii au sărbătorit, alături de oficialităţile judeţului, Unirea Principatelor Române, eveniment celebrat în toată România la 24 ianuarie. Programul a fost unul presărat cu scene, parcă desprinse din realitatea istorică a anului 1859, atunci când s-a înfăptuit unirea. Debutul evenimentului l-a reprezentat defilarea Gărzii de Onoare, cu torţe aprinse, moment aclamat de oamenii care s-au strâns în Piaţă. Nu cu lipsit nici cuvintele evocatoare, adresate „poporului” de mai marii judeţului. „Dragi gorjeni, stimat auditoriu. Astăzi trăim împreună un moment de excepţională încărcătură istorică. În data de 24 ianuarie 1859 s-a pus fundamentul statului modern român prin unirea principatelor române. Înaintaşii noştri au înfăptuit un act de solidaritate epocal, care şi în prezent are ecouri profunde în sufletele românilor”, a spus Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj. Edilul municipiului Târgu-Jiu, Florin Cârciumaru a declarat faptul că evenimentul întâmplat la 1859 a reprezentat un act de solidaritate populară, pe care, noi generaţiile viitoare, trebuie să îl tratăm ca atare. „S-a întâmplat atunci nu numai un act politic, ci un act de bunăvoinţă şi solidaritate populară, fără de care acea construcţie istorică nu ar fi rezistat”, au fost cuvintele edilului Florin Cârciumaru. Nu au lipsit nici cuvintele rostite de subprefectul Sorin Arjoca: „24 ianuarie 1859 este o dată importantă în istoria ţării, un moment memorabil pentru parcursul ulterior al statalităţii şi identităţii României. Odată cu mica unire s-au născut două principii cel puţin la fel de importante pentru poporul român. Primul este acela al unităţii românilor. Al doilea principiu, născut atunci este cel al responsabilităţii. Responsabilitatea noastră este păstrarea intactă a unităţii românilor”.

    Cuza, în mijlocul poporului

    În 1859, Adunarea Electivă a Ţării Româneşti s-a pronunţat pentru alegerea ca domn a lui Alexandru Ioan Cuza, realizând astfel unirea Ţării Româneşti cu Moldova. Conferinţa puterilor garante de la Paris (26 martie-25 august 1859) a recunoscut dubla alegere a lui Cuza ca domn al celor două Principate. Pe 4 decembrie 1861 Poarta recunoaşte unirea pe durata domniei lui Cuza. Şi cum pionul evenimentului nu putea să nu fie prezent în aşa o zi mare, Cuza şi-a făcut apariţia printre târgujieni, desigur, un Cuza al zilelor noastre, cu un aer istoric, încărcat de însemnătatea zilei de 24 ianuarie 1859. Actorii Teatrului Elvira Godeanu au intrat foarte bine în pielea personajelor istorice, reuşind să creioneze întocmai atmosfera de la acea vreme. Şi cum muica şi voia bună nu puteau fi întreţinute decât de artiştii noştri, membri Ansamblului Profesionist „Doina Gorjului”, aceştia au realizat un moment special, care să marcheze întocmai momentul. Târgujienii au ascultat cântecele populare, cu drag, aducându-şi aminte de tradiţie şi respectarea valorilor populare. Tot în tonuri muzicale, Alexandru Ioan Cuză a chemat poporul să intre în hora unirii, aşa cum de altfel s-a întâmplat şi în 1859. Oficialităţile judeţului au răspuns şi ele chemării, la fel ca şi târgujienii strânşi pe margine.

    Premierul a îndemnat poporul la unitate

    Aflat la Iaşi, premierul Victor Ponta a transmis, joi, în alocuţiunea susţinută cu prilejul manifestărilor dedicate Unirii Principatelor, un mesaj de unitate. „Vă rog şi vă propun tuturor celor prezenţi, tuturor celor care acum în oraşele şi satele României se gândesc la viitorul ţării, să încercăm să vorbim şi să gândim la Unire nu doar de 24 Ianuarie şi de 1 Decembrie, ci dacă se poate, în fiecare zi. Dacă se poate, în fiecare minut să ne gândim nu doar ce ţară am moştenit de la cei care au fost înaintea noastră, ci mai ales ce ţară ne dorim să construim acum şi ce ţară vrem să lăsăm celor care vin după noi. În fiecare an, în 24 ianuarie, capitala României este Iaşiul, aşa cum de 1 Decembrie este Alba Iulia. Mă aflu aici, ca în fiecare an, pentru a duce un omagiu celor care în urmă cu mai mult de 150 de ani au avut curajul să ia decizii, au avut curajul să ne unească. Vreau să îi salut pe toţi cei care vin în fiecare an, indiferent de vreme bună, vreme rea, indiferent de cine se află, în mod absolut normal, temporar, aici pe scenă, tocmai a arăta că sunt români, tocmai pentru a arăta că se bucură atunci când vorbim de unire, atunci acţionăm ca nişte români uniţi”, a precizat Ponta.”, au fost cuvintele premierului Victor Ponta.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: