spot_img
17.5 C
Târgu Jiu
miercuri, aprilie 17, 2024
Altele
    AcasăHeadlinesZeci de primării, înşelate de o firmă din Braşov

    Zeci de primării, înşelate de o firmă din Braşov

    Obligate prin lege să-şi instaleze sistem electronic de arhivare, peste 20 de primării din judeţ sunt la un pas de a fi executate silit, întrucât refuză să achite facturile de zeci de mii de lei, cu care s-au trezit pe cap, toate trimise de firma contractantă din Braşov. Edilii spun că s-au ales cu nişte scanere şi nimic mai mult. În timp ce o parte din edili au intuit „înşelăciunea” şi au reziliat contractele, alţii nu au luat în seamă facturile, emise în lipsa serviciilor şi acum, sunt buni de plată, cu dobânzi de zeci de mii de lei. Disperaţi, primarii au cerut sprijinul organelor de anchetă, care au început să-şi facă treaba.

    Util în primă instanţă, sistemul electronic de arhivare s-a dovedit a fi o problemă gravă, ce a căzut pe capul unui număr însemnat de primari din judeţ. Obligaţi să instaleze un astfel de program, primarii s-au dovedit a fi deschişi ofertelor primite din partea unei societăţi din Braşov, de a implementa un astfel de program, cu atât mai mult cu cât era cerut de autorităţi. Aşa se face că în urmă cu trei ani, pragul primăriilor a fost trecut de angajaţii societăţii din Braşov, care după prezentarea ofertei au trecut la încheierea contractelor. Cu sau fără scanere instalate sau servicii oferite, la puţin timp au venit şi facturile bune de plată de câteva mii de lei. O parte din edili au intuit posibila „ţeapă” şi au trecut la rezilierea contractelor. Într-o asemenea situaţie s-a aflat şi edilul localităţii Săuleşti, Constantin Drăghici, care se declară acum mulţumit că a scăpat. „Am reziliat contractul, am terminat cu ei anul trecut. Am plătit banii şi am renunţat, le-am explicat că nu mă interesează serviciile lor. Nu puteam să dau sute de milioane de lei, pentru că în contract sunt prevăzute avantaje pentru ei”. Cu o situaţie asemănătoare s-a confruntat şi primarul localităţii Stoina, Ioana Buşe, care dându-şi seama de planul bine pus la punct, a reziliat contractul „au încercat şi la noi la Stoina. Am încheiat contractul, nu aveau nici o activitate şi m-am şi trezit cu factura de 100 milioane de lei vechi. M-am prins de figură, că vroiau să ne înşele. Nu am achitat factura”. Cu o factură de opt mii de lei, din partea societăţii din Braşov s-au trezit şi autorităţile locale din Samarineşti „noi am câştigat procesul definitiv în 2010 şi nu am plătit nici un ban, nu prestaseră nici un serviciu”, a mai declarat primarul Marian Ardeiu.

    Ţeapă de zeci de mii de lei

    Cea mai complicată situaţie a apărut la Roşia de Amaradia, acolo unde primăria a fost la un pas de executare silită, în baza unei hotărâri, cu care mai fusese executată o dată. După ce în 2009 a încheiat contract de arhivare electronic şi a fost instalat programul, primăria a achitat o factură de patru mii de lei, urmând să mai achite o diferenţă de şase mii de lei. „Am aflat că firma respectivă are probleme cu poliţia şi nu am plătit. M-au dat în judecată pentru 130 de milioane, ei nu au luat în seamă că le-am dat 40 de milioane, dar în schimb mi-au calculat penalităţi de 30 de milioane. În fine, m-au executat atunci şi litigiul s-a stins”, a declarat primarul din Roşia de Amaradia, Liviu Cotojman. Mai târziu societatea de Braşov a cesionat creanţele unei alte societăţi din Satu Mare, fără a şterge primăria de pe lista datornicilor. „Acum, doi ani mai târziu, ne-am trezit cu conturile blocate, pentru o datorie de aproape 600 de milioane, cu tot cu penalităţile acumulate în această perioadă. Mă execută a doua oară cu aceeaşi hotărâre, pentru că ei când au cesionat creanţele au uitat că nu mai au probleme la Roşia de Amaradia”, a mai declarat Cotojman. O situaţie identică este şi în localitatea Turburea, acolo unde fără a se şti cine a semnat contractul, primarul Ion Bârcă s-a trezit că nu poate efectua plăţi, urmare a conturilor blocate urmare a neachitării facturilor. Astfel, Ion Bârcă a declarat că „am avut o factură de achitat de 100 milioane de lei şi au mai trimis una de 700 milioane, pentru ce? Pentru două scanere de 20 milioane lei au făcut ei un acord cadru, că percep penalităţi de 1 %. Dau declaraţie la Poliţie, sper să se rezolve situaţia”. În localitatea Dăneşti, primarul Emilian Rusu încă se mai judecă în recurs pentru că secretarul a semnat acest contract cu firma din Braşov.

    Poliţia a intrat pe fir

    În timp ce ieri edilul localităţii Turburea a dat declaraţii la poliţie, cerând sprijinul, la Roşia de Amaradia „poliţişti de la Serviciul Economic din cadrul IPJ au cerut detalii”, după cum a declarat Liviu Cotojman. Cum serviciile acestei firme lipsesc cu desăvârşire, iar intenţiile de „înşelăciune şi ţăpuire” au fost descoperite de primari, o parte dintre ei au trecut la acţiune, apelând la serviciile organelor din Braşov. Primarul localităţii Cruşeţ, Viorel Drăguşin a declarat că a obţinut o păsuire la plata de 11 mii de lei, pe care trebuie să o facă, motiv pentru care i s-au deblocat conturile. „Nu mi-au oferit servicii, dar trebuie să plătesc. Am sunat la Garda Financiară Braşov şi mi-au spus să nu plătesc, că sunt în cercetări la ei”, a mai precizat edilul din Cruşeţ. Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Gorj, Daniel Tică a declarat că a fost depusă o sesizare la Politia Târgu-Cărbuneşti „a fost depusă o reclamaţie împotriva unei societăţi, prin care primarul localităţii Turburea îi acuză pe reprezentanţii acesteia de înşelăciune. Se vor efectua cercetări în cauză”. Atât reprezentanţii societăţii căreia i s-au cesionat creanţele, din Satu Mare, cât şi cei de la firma din Braşov nu au putut fi contactaţi telefonic pentru a comenta situaţia.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: