spot_img
7.9 C
Târgu Jiu
marți, aprilie 23, 2024
Altele
    AcasăInterviuriEa este noua Filofteia Lăcătușu a Gorjului! Vezi ce profesie și-a ales

    Ea este noua Filofteia Lăcătușu a Gorjului! Vezi ce profesie și-a ales

    Anca BurlanAnca Burlan are 19 ani și este originară din comuna Bumbești Pițic. De mică, Anca Burlan cântă muzică populară, iar interpreții care i-au fost profesori de canto popular spun că vocea sa seamănă cu cea a regretatei Filofteia Lăcătușu. De asemenea, tânăra a studiat și naiul. Fata a absolvit Liceul Național „Spiru Haret” din Târgu-Jiu, iar în prezent își urmează visul de a deveni farmacistă. Anca Burlan a ales Farmacia pentru că i-a plăcut chimia, din primele momente când a descoperit această materie a știut că va rămâne preferata ei. „Mi-a plăcut chimia, iar apoi m-am gândit că, atunci când voi fi farmacist o să am ocazia să lucrez cu oamenii în mod direct, să îi ajut, venind în întâmpinarea lor cu dăruire sufletească. Halatul alb implică responsabilitate, chemarea de a face bine pacienților și, în primul rând, studiul temeinic. Urmează ca pe viitor să reiau cu forțe proaspete pasiunea mea legată de muzică”, a spus fata.

    Reporter: Iubești cântecul de mică! Ce îți amintești din copilărie?

    Anca BurlanAnca Burlan: Din copilărie îmi amintesc, fără prea mare efort, zilele din clasele primare, când doamna învățătoare mă punea să cânt colegilor mei Școlărei și școlărițe, un cântecel frumos. Acesta a fost primul cântec pe care l-am învățat, și de asemenea și primul ,,spectacol” susținut cu public! Mai apoi, îmi amintesc cu atâta bucurie, serile petrecute în casa bunicilor unde îmi plăcea să urmăresc împreună cu aceștia emisiunea Tezaur Folcloric, aproape că nu lipseam niciodată. Doamna învățătoare a fost prima care i-a spus mamei mele că ar fi păcat dacă nu aș urma o școală de muzică.

    Rep.: La ce vârstă ai început cursurile de canto?

    A.B.: Anii au trecut, iar când am împlinit 12 ani părinții mei au hotărât ca eu să urmez orele de muzică de la Școala Populară De Artă, unde am avut-o ca profesoară pe doamna Liliana Ciochină. Tot în această perioadă am studiat naiul cu Domnul Profesor Stefan Popescu și am făcut parte din grupul Valea Oltețului, al comunei Alimpești. Mai apoi am continuat pregătirea muzicală cu Doamna Emilia Drăgotoiu Nanu, la Palatul Copiilor din Târgu-Jiu. Am studiat 3 ani de pregătire muzicală și nai la Școala Populară de artă din Tg-Jiu, iar din 2012 m-am înscris la Palatul Copiilor în clasa doamnei Emilia Drăgotoiu Nanu.

    Rep.: Ce influență a avut asupra ta îndrăgita Emilia Drăgotoiu Nanu?

    Anca BurlanA.B.: Pe Doamna Emilia am cunoscut-o în urmă cu 5 ani, iar pentru că dânsa are un dar de la Dumnezeu în ceea ce privește pregătirea copiilor pe meleagurile muzicii, am reușit să ne împrietenim foarte repede, și să ajung astfel să o consider ca pe o a doua mamă. Îi sunt foarte recunoscătoare, pentru că dumneaei m-a ajutat să nu mai simt emoțiile primului meu festival, m-a învățat că trebuie să trăiesc cântecul popular, că muzica trebuie să curgă din sufletul nostru, numai asa va fi pe deplin înțeleasă și apreciată, și astfel pasiunea mea pentru muzică creștea.

    Rep.: La ce concursuri ai participat?

    A.B.: La 14 ani am participat la primul meu festival, pe data de 12 iulie 2012, Festivalul Copiilor Domnica Trop, desfășurat la Curtișoara, unde am obținut premiul 2. Când am coborît de pe scenă prima mea impresie a fost că nu am făcut mare lucru, dar faptul că am câștigat premiul 2 mi-a dat încredere în mine și m-a făcut să înteleg că merită să continui pe acest drum al muzicii. Mai apoi, am participat la diverse festivaluri, printre care cele mai importante sunt: Premiul 2 2013 Festivalul Folcloric Pentru Copii Și Tineret Sofia Draghici de la Căpreni; Premiul 1 2013 Festivalul Copiilor Filofteea Lăcătușu Alunu Vâlcea, Mențiune 2013 Festivalul Național De Muzică Populară și Premiul 2 2014 Festivalul cununa Petrolului Moreni.

    Rep.: Ce pui pe primul loc, în prezent?

    A.B.: Pentru mine în acest moment prioritară este Facultatea, și cu părere de rău, nu reușesc să mai acord muzicii timpul necesar, însa imi doresc ca pe viitor să pot face asta.

    Rep: Ești asemănată cu regretata Filofteia Lăcătușu! Ce înseamnă muzica pentru tine?

    Anca BurlanA.B.: De la primele ore de muzică, mi s-a spus acest lucru, iar eu am fost foarte încântată deoarece majoritatea cântecelor pe care le știu sunt din repertoriul artistei, fiind preferata mea. Pe lângă îndrăgita Filofteea Lăcătușu, îmi place să ascult Maria Lătărețu, Emilia Bobulac, Maria Apostol, iar decând sunt în Timișoara am început să îndrăgesc muzica bănățeană, cântată de artiști precum Andreea Voica și Liliana Laichici. (…) Nu cred că aș putea să concep viața fără muzică, indiferent că sunt tristă sau fericită muzica nu lipsește îmi linișteste sufletul și mă face să experimentez de fiecare dată noi trăiri. Primele emoții simțite sunt puternice, poate chiar amestecate cu puțină teamă, dar important este să le facem să fie constructive, astfel că atunci când am microfonul în mână îmi place mai întâi să mă regăsesc, să simt liniștea din jurul meu și apoi să eman cu căldură tot ce am adunat în suflet.

    Rep.: Ce este important pentru tine?

    A.B.: Pentru mine, pe primul loc în viață este Dumnezeu, apoi sănătatea și familia mea. Atâta timp cât am aceste lucruri liniste sufletească și măcar un prieten care să îmi fie aproape cred că orice este cu putiință. Important este ca atunci când ai căzut să te ridici cu mai multă ambiție și să perseverezi până vei reuși.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: