Acasa / Interviuri / Interpreta Daiana Ion, elevă a CNSH, vrea să urmeze Academia de Muzică din Cluj!

Interpreta Daiana Ion, elevă a CNSH, vrea să urmeze Academia de Muzică din Cluj!

daiana ion 3Tânăra interpretă Daiana Ion, din comuna Dănciulești, este unul dintre copiii talentați ai județului Gorj. Pasionată din copilărie de muzică, Daiana are deja două piese proprii și vrea să învețe să cânte la pian. Este elevă a Colegiului Național „Spiru Haret” și își dorește să urmeze cursurile Academiei de Muzică din Cluj Napoca. „Am două piese proprii, una care reprezintă plaiurile Dănciuleștilor și una care reprezintă nașterea, botezul și retezul, obiceiuri care încă mai sunt în Dănciulești. Această piesă face parte din proiectul numit «Datini oltenești». Îmi place să cânt tot ce este frumos, dar mai ales muzică clasică. Am mers la Palatul Copiilor timp de 3 ani, unde sub îndrumarea doamnei Cristina Olteanu, am început să descifrez tainele muzicii. În prezent sunt eleva doamnei profesor Camelia Argint. Așa cum spunea Victor Hugo – «Muzica exprimă ceea ce nu se poate spune în cuvinte și despre care nu se poate tace». La fel de mult înseamnă muzica pentru mine”, a spus interpreta Daiana Ion.

Rep.: Când ai descoperit că ai talent la muzică, Daiana?

Daiana Ion: Talentul meu a fost descoperit de sora mea la vârsta de 9 ani. Îmi plăcea orice fel de muzică, dar muzica clasică îmi dădea o liniște interioară deosebită. Ca instrument mi-ar plăcea să studiez pianul. Tata cântă la acordeon. Am două piese proprii, una care reprezintă plaiurile Dănciuleștilor și una care reprezintă nașterea, botezul și retezul obiceiuri care încă mai sunt ținute în Dănciulești. Această piesă face parte dintr-un proiect numit Datini oltenești. Îmi place să cânt tot ce este frumos, dar mai ales muzică clasică.

Rep.: Ce studii ai în domeniul muzical?

daiana ion 1Daiana Ion: Am mers la Palatul Copiilor timp de 3 ani, unde sub îndrumarea doamnei Cristina Olteanu, am început să descifrez tainele muzicii. În prezent sunt eleva doamnei profesor Camelia Argint. Așa cum spunea Victor Hugo ,,Muzica exprimă ceea ce nu se poate spune în cuvinte și despre care nu se poate tace!”. La fel de mult înseamnă muzica pentru mine.

Rep.: Ce artiști preferi?

Daiana Ion: Îmi place Maria Lătărețu, Maria Apostol și Maria Ciobanu de la care am preluat câteva cântece pe care le cânt cu mare drag, dar cel mai mult o iubesc pe Doamna Mariana Ionescu Căpitănescu. După terminarea liceului aș vrea să urmez cursurile Academiei de Muzică ,,Gheorghe Dim” din Cluj-Napoca.

Rep.: La ce concursuri ai participat de-a lungul timpului?

daiana ion 4Daiana Ion: Am participat la multe concursuri și am luat diverse premii: locul 3 la Muguraș de primăvară de la Rovinari, la Stejarul din răscruce de la Stejari, locul 2: Mărțișoare folclorice de la Stoina, La poalele cetății de la Țicleni, locul 1: festivalul Mariana Ionescu Căpitănescu de la Dănciulești, festivalul Vis de copil de la Lesile, Festivalul Cântecele și dansurile Amaradiei. Am multe premii speciale și mențiuni și premiul pentru cele mai frumoase costume pe care le am. Am enumerat doar câteva dintre acestea. (…)

Rep.: Ce ne mai poți spune despre tine?

Daiana Ion: Am foarte mulți prieteni, sunt o fire prietenoasă, ascultătoare, îmi place mereu să ajut. Timpul liber mi-l petrec cu mama mea care mă învață să merg pe drumul cel bun și căreia îi mulțumesc pentru tot ceea ce m-a învățat, și pentru tot efortul depus. Ea este alături de mine mereu, ea fiind cea care se ocupa de costumele mele, de coafura mea, iar atunci când urc pe scenă, ea este cea care-mi stăpânește emoțiile.

Rep.: Ai făcut parte dintr-un important proiect la Dănciulești.

daiana ion 2Daiana Ion: Da, sunt foarte mândră că am participat la proiectul ,,Datini Oltenești”, unde am învățat foarte multe lucruri, lucrând cu oameni minunați cărora le mulțumesc pentru tot ceea ce m-a învățat. Mulțumesc domnului primar Ion Andronescu, care a avut grija ca acest proiect să fie unul minunat. Am fost onorată sa particip la acest proiect și sunt mândră că am promovat cultura și tradițiile satului meu. Mulțumesc Primăriei și Consiliului Local Dănciulești, doamnei Aura Stoenescu și echipei sale și colaboratorilor, Muzeului Județean Gorj, Consiliului Județean Gorj, Ansamblului Artistic Profesionist ,,Doina Gorjului” și Scolii Populare de Artă Gorj! Mulțumesc tuturor implicați în acest proiect!

Scrie un commentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*