spot_img
11.8 C
Târgu Jiu
joi, martie 28, 2024
Altele
    AcasăInterviuriProfesorul Jana Raț din Motru: „Scopul meu este ca elevul să înțeleagă...

    Profesorul Jana Raț din Motru: „Scopul meu este ca elevul să înțeleagă și să iubească trecutul”

    Jana Daniela Raț este profesor de istorie la Motru, la Școala Gimnazială Nr. 1. Cu o experiență profesională de 14 ani, Jana Raț este unul dintre cei mai iubiți profesori, se implică 100% în activitățile de la clasă și transmite în cel mai frumos mod dragostea sa față de istorie elevilor.

    Reporter: De unde sunteți? Ce ne puteți spune despre familia dvs?
    Jana Daniela Raț: Sunt născută în comuna Turburea, satul Cocorova. Începând din 2004, când în urma examenului de titularizare am obținut postul de profesor de istorie la Școala Gimnazială Nr. 1 Motru, an în care m-am mutat în urbea minieră de pe malul Motrului. Sunt mămică de băiețel, Rareș Mihai, căruia, atât eu cât și soțul meu, dorim sa-i insuflăm dragostea de cunoaștere, toleranță, patriotism și respect. Am norocul ca soțul sa-mi împărtășească, atât preocupările, cât și pasiunile, deoarece este profesor de geografie, absolvent al Facultății de Istorie-Geografie din cadrul Universității din Oradea.

    Rep.: Ce facultate ați absolvit și unde?
    J.D.R.: Am absolvit Facultatea de Istorie și Patrimoniu „Nicolae Lupu” din cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, specializarea arheologie preistorică, sub îndrumarea domnului profesor dr. Sabin Adrian Luca.

    Rep.: Ce materii/materie ați predat?
    J.D.R.: Am predat disciplina istorie, dar la începutul carierei am predat și geografie și limba latină.

    Rep.: La ce unități școlare v-au purtat pașii carierei?
    J.D.R.: În această toamnă am împlinit 14 ani de când profesez în domeniul învățământului. Cu nostalgie și imensă bucurie, îmi aduc aminte de prima școala în care am pășit cu sfială în 2003, Școala Generală Groșerea din comuna Aninoasa. Veneam după facultate, cu multe cunoștințe, dar cu experiență minimă. Am avut norocul să întâlnesc dascăli minunați care m-au sprijinit și îndrumat, având răbdare și arătându-mi pas cu pas cum să mă adaptez meseriei de dascăl. Nu pot să nu-mi amintesc în acest moment pe doamna profesoara de franceză, Coandă Elena, pe atunci directorul școlii, pe doamna profesoară de limba română, Brujan, pe doamna profesoara de matematică, Pietroi Irina și pe soțul acesteia, domnul profesor de fizică, Pietroi Alexandru. Amintirile legate de acest început de drum sunt minunate și clipele petrecute în școala de la umbra Culei Crăsnaru de neuitat. În prezent, începând din 2004, sunt profesor de istorie în Motru și cu mândrie spun, la una din cele mai bune și serioase școli din județul Gorj, Școala Gimnazială Nr. 1. Consider că această școală și colectivul de cadre didactice, prezente și trecute, și-au pus amprenta definitiv asupra devenirii mele profesionale, asupra a ceea ce sunt în prezent. Am avut șansa să învăț meseria de dascăl alături de remarcabilii profesori de istorie, domnul profesor Ghițescu Corneliu, pe atunci directorul școlii, și domnul profesor Tudosie Ilie.

    Rep.: Ce metode de predare inovative, care îi atrag pe elevi, folosiți la clasă?
    J.D.R.: Sunt un profesor care pune multă pasiune în ceea ce face și această pasiune încerc să o transmit mai departe și elevilor mei. Lecțiile noastre sunt interactive, relaxante, deoarece istoria este despre noi, despre rădăcinile noastre și scopul meu este ca elevul să înțeleagă și să iubească trecutul, să descopere sentimentul de patriotism și mândrie națională, să respecte valorile civilizației umane, deoarece, în definitiv, „istoria este cea mai frumoasă poveste!”

    Rep.: Dacă ar fi să realizați un top al celor mai frumoase amintiri din anii la catedră, cum ar arăta?
    J.D.R.: Sincer, nu știu, sunt multe momente frumoase, dragi memoriei, generații frumoase, colegi minunați, realizări profesionale și nu cred că aș putea face un top, dar fiecare în parte are importanța ei și m-a împlinit profesional și uman. (…) Pot menționa faptul că în fiecare an școlar, în perioada olimpiadelor și nu numai, la școala noastră se face pregătire suplimentară, atât de performanță, cât și remedială, la aproape toate disciplinele importante.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: