Acasa / Headlines / Un elev de la CNSH a făcut într-un an peste 1.050 de ore de voluntariat!

Un elev de la CNSH a făcut într-un an peste 1.050 de ore de voluntariat!

Un elev de la CNSH a făcut într-un an peste 1.050 de ore de voluntariat!Antonius Eftenoiu este elev în clasa a XI-a la Colegiul Național „Spiru Haret” din Târgu-Jiu, la profilul filologie (engleză intensiv). Întotdeauna, Antonius și-a dorit să se implice activ în viața comunității așa că atunci când a descoperit voluntariatul s-a simțit împlinit! „Pentru mine, voluntariatul reprezintă dorința de implicare în societate și în comunitatea din care fac parte. Încă de la o vârstă destul de fragedă mi-am dorit să mă implic activ în comunitate. (…) Fac parte din asociația Scout Society. Pasiunea mea pentru a mă implica a început să se dezvolte încetul cu încetul, până când voluntariatul a devenit principala mea activitate, în anumite perioade alocându-i chiar și doisprezece ore/zi”, a spus voluntarul.

Reporter: Ce înseamnă voluntariatul pentru tine? Când ai început și când ți-ai dat seama că asta te reprezintă?

A.E.: Pentru mine, voluntariatul reprezintă dorința de implicare în societate și în comunitatea din care fac parte. Încă de la o vârstă destul de fragedă mi-am dorit să mă implic activ în comunitate. Astfel, am început prin a fi șef de clasă. Crescând, mi-am dorit să mă implic din ce în ce mai mult. În luna ianuarie a anului 2010, am început voluntariatul la cercetași. Am început să mă implic în proiecte și activități din ce în ce mai diverse, precum voluntariatul la asociația „Vasiliada”, într-un proiect ce viza seniorii dintr-un centru de zi. În anul 2012, am participat la primul proiect de schimb de tineri, în Croația, proiectul numindu-se „Clean EYE”, fiind un participant trimis din partea asociației „Scout Society”. Pasiunea mea pentru „a mă implica” a început să se dezvolte încetul cu încetul, până când voluntariatul a devenit principala mea activitate, în anumite perioade alocându-i chiar și 12 ore/zi.

Rep.: Faci parte din Asociația Scout Society. În ce activități ai fost implicat?

Un elev de la CNSH a făcut într-un an peste 1.050 de ore de voluntariat!A.E.: Cele mai importante activități în cadrul acestei asociații au fost schimburile de tineri, care oferă o experiență inedită și un real ajutor în dezvoltarea personală prin intermediul educației non-formale.(…) Eu cred că rolul școlii este de a te pregăti în domeniul în care dorești să activezi în viitor, dar rolul activităților de voluntariat este de a te pregăti în a conlucra cu oameni diferiți, cu caractere, nevoi, defecte și calități diferite. Această competență este necesară indiferent de domeniul, instituția sau profesia în care vei activa pe viitor.

Rep.: Ai fost premiat la Gala Voluntarilor 2016. Ce a însemnat acel premiu pentru tine?

A.E.: Da, am fost premiat la Gala Tinerilor Voluntari 2016 ca „Voluntarul anului”, alături de încă alți zece voluntari nominalizați din tot județul, pentru implicarea mea în cadrul activităților asociației „Scout Society” în anul 2016, numărând un total de 1.056 de ore de voluntariat în acest an în proiectele și activitățile Scout Society. Această gală reprezintă, simbolic, aprecierea Ministerului Tineretului și Sportului prin intermediul Direcției Județene pentru Sport și Tineret pentru activitățile pe care le-am desfășurat în acest an. Nu a fost primul meu premiu, dar a fost unul special.

Rep.: Cum reușești să îți împarți timpul între școală și activitățile de voluntariat?

Un elev de la CNSH a făcut într-un an peste 1.050 de ore de voluntariat!A.E.: Împărțirea timpului a reprezentat mereu ceva foarte important, dar nu o problemă. Niciodată nu m-am gândit ce activitate trebuie să sacrific, care să reprezinte costul de oportunitate. Din contră, mereu am căutat o cale prin care să le pot face pe toate și să mă implic cât mai mult, dar să nu neglijez școala, hobby-urile sau pauzele, care au și ele o importanță extraordinară.

Rep.: Faci parte și din Organizația Cercetașii României. Ce activități ai aici?

Un elev de la CNSH a făcut într-un an peste 1.050 de ore de voluntariat!A.E.: Activitățile derulate la Centrul Local „Ecaterina Teodoroiu” Târgu Jiu au o paletă foarte diversificată. Am avut atât activități și parteneriate caritabile, precum cel cu Centrul „O speranță pentru toti copiii” (unde am diversificat activitățile zilnice ale copiilor cu jocuri cercetășești și am îmfrumusețat pereții camerelor cu picturi realizate de cercetașii noștri pricepuți în acest domeniu), dar, în același timp, participăm și la competiții sportive, câmpuri cercetășești.

Scrie un commentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*