3.6 C
Târgu Jiu
luni, noiembrie 28, 2022
AcasăHeadlines10.000 de ii, aşteptate la Hobiţa

10.000 de ii, aşteptate la Hobiţa

Peste 10.000 de persoane îmbrăcate în ie tradiţională sunt aşteptate astăzi la Hobiţa, pentru a participa la primul mare festival de tradiţii şi meşteşuguri româneşti „RomânIA Autentică”. Festivalul este organizat în acest an la Gorj, de ziua naţională a iei româneşti. În Poiana Mare din Hobiţa vor avea loc spectacole cu muzică tradiţională, momente artistice, meşteşuguri tradiţionale şi se vor servi bucate româneşti.

festival-ieiZiua naţională a Iei Româneşti este sărbătorită astăzi la Hobiţa, unde are loc şi primul mare festival de tradiţii şi meşteşuguri româneşti – „RomânIA Autentică”. Astfel, astăzi şi mâine, judeţul nostru va fi locul tradiţiilor şi obiceiurilor străvechi. Proiectul beneficiază de sprijinul Autorităţii Naţionale pentru Turism. „Sunt aici pentru a vă prezenta mesajul meu de susţinere, din partea Autorităţii Naţionale pentru Turism atât pentru acest proiect cât şi pentru proiectele iniţiate şi ce vor urma în Târgu-Jiu, ce au legătura cu promovarea valorilor autentice româneşti”, a declarat Raluca Anghel, reprezentantul Autorităţii Naţionale pentru Turism. Intrarea la festival este gratuită însă participanţii sunt rugaţi să poarte ia cu această ocazie. Organizatorii au nevoie de prezenta a 10.000 de persoane îmbrăcate în ie pentru a înscrie obiectul vestimentar tradiţional românesc in patrimoniu UNESCO. „Practic, vom avea o serbare câmpenească timp de două zile şi vă invităm să fiţi alături de noi pentru a arăta lumii întregi cât de frumoasă este această zonă, cât de minunate sunt tradiţiile şi obiceiurile româneşti şi cât de importanţi sunt oamenii. (…) Conform legislaţiei din România, trebuie să avem 10.000 de purtători de ie într-o singură zi şi un obicei asimilat unui obicei tradiţional românesc. De aceea este Ziua Universală a Iei, pe 24 iunie, atunci când sunt Sânzienele, asta înseamnă că în data de 24 iunie, începând cu ora 14.00 vom avea un panou ca şi o tabelă de marcaj cu numere de la 1 la 10.000 şi fiecare dintre cei care vor păşi în Poiana Mare de la Hobiţa va fi fotografiat şi numărat pe această tabelă”, a precizat Cristina Chiriac în cadrul conferinţei de presă ce a avut loc ieri. Toate fotografiile făcute vor fi postate în cursul zilei de astăzi, atât pe pagina de socializare a festivalului RomânIA Autentică, cât şi pe site-ul Asociaţiei Naţionale a Antreprenorilor. Programul evenimentului începe la ora 11.00 în Târgu-Jiu cu parada iei „Ziua Universală a IEI româneşti” cu un moment artistic „Sânzienele“ urmând ca alaiul să pornească de la Masa Tăcerii spre Coloana fără Sfârşit. Manifestările de la Hobiţa vor începe la ora 14.00 şi se vor încheia la ora 23.00 cu un spectacol folcloric susţinut de Ansamblul Artistic Profesionist Doina Gorjului şi invitaţii speciali Niculina Stoican, Petrică Mîţu Stoian şi Gheorghe Roşoga.

Festivalul Curtișoara revine

0
În perioada 22-23 noiembrie 2022, publicul este invitat la ZILELE MUZEULUI ARHITECTURII POPULARE CURTIȘOARA, elementul...

Care sunt laureații Festivalului „Maria Lătărețu”

0
S-a încheiat cea de-a XXVII-a ediție a Festivalului-concurs “Maria Lătărețu”. În urma evenimentului ce a...
Maria Lătăreţu

Festivalul „Maria Lătărețu”, la cea de-a XXVII-a ediție

0
Se reia organizarea Festivalului Cântecului Popular Românesc „Maria Lătărețu”, ajuns, în acest an, la ediția...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultima oră!

- Advertisment -
error: Content is protected !!