Acasa / Headlines / A fost lansat primul album de caricatură din istoria Gorjului

A fost lansat primul album de caricatură din istoria Gorjului

Un eveniment artistic de excepție s-a desfășurat într-o cafenea de lângă Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu“ din Târgu Jiu. Toți actorii teatrului au fost prezenți la vernisajul unei expoziții de caricatură inedite, purtând semnătura lui Aurelian Șuță, Șai, așa cum își semnează lucrările, pentru că chipurile lor au fost desenate într-o manieră specifică. Totodată, Șai a lansat și primul album satiric de autor din istoria județului Gorj. „Este primul album de autor din genul satiric editat în Gorj. Se numește «O Șuță de caricaturi», nu întâmplător pentru că are o sută de satire și, dacă l-aș fi făcut la anul sau anul trecut nu s-ar fi legat de cei 100 de ani ai Centenarului Marii Unirii“, a precizat artistul.

Ion Cepoi, directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj, a spus că Șai este unul dintre cei mai valoroși caricaturiști români, dotat cu o „inteligență sclipitoare“: „I-am urmărit cariera lui Relu și încetul cu încetul, Relu a devenit un obișnuit al saloanelor naționale de caricatură, membru al unor jurii naționale al acestor saloane de caricatură. Lucrările sale se află la nivel de instituții și de colecții particulare în țară și în afara țării. Este considerat, pe bună dreptate, ca fiind unul dintre cei mai mari caricaturiști români din acest moment. (…) Este primul catalog de caricatură din istoria Gorjului care se lansează astăzi, fiind, așadar, la o premieră, și este primul catalog pe care Relu îl scoate abia acum. Trebuia să facă acest lucru în urmă cu 10-15 ani, dar niciodată nu este prea târziu. Dacă există o trăsătură definitorie a lui Relu Șuță, dincolo de talentul indubitabil, de harul pe care i l-a dat Dumnezeu și pe care a știut să-l exploateze în cele mai fericite condiții, este inteligența lui sclipitoare, pentru că în fond asta face caricaturistul. Nimic altceva decât să descopere în noi trăsături care aparțin de propria noastră moralitate, de moravurile și năravurile noastre. Important este că un caricaturist nu își urăște niciodată personajele. Dimpotrivă, găsește în fiecare trăsăturile care, într-un fel sau altul îi dezvăluite caracterul, mentalitatea, deprinderile și așa mai departe“.

Șai a subliniat că în România sunt tot mai puțini caricaturiști, iar acest segment al artei est pe care de dispariție: „Pentru mine este onorant să evoluez în zona satiricului. A face caricatură înseamnă a nu avea întotdeauna foarte mulți prieteni. În general, subiectele caricaturii sunt oameni care au și putere și e normal că atunci când critici e normal să nu fiu și iubit. (…) În România, din păcate, activează foarte puțini caricaturiști, undeva până într-o sută, iar Uniunea Artiștilor Plastici din România, după ce a murit Mihai Stănescu, mai numără doar 13 la câteva mii de membri. În prezent, caricaturistul se află în situația dinozaurului în extincție: suntem pe cale de dispariție. Funcționează un soi de autocenzură și oamenii au ajun să se teamă să fac satiră cu subiecte politice.

„Sunt niște roluri în care ați jucat într-o piesă regizată de mine“

Actorii au fost entuziasmați atunci când și-au văzut chipurile. „Este o onoare pentru noi toți să devenim personaje și să avem ocazia să ne vedem din exterior prin ochii dumnealui. Este cu adevărat o bucurie și îi mulțumim că ne-a adunat în acest loc și în acest context pe toți să ne uităm la noi, dincolo de mască“, a spus Cosmin Brehuță, directorul Teatrului din Târgu Jiu.

Aurelian Șuță le-a spus că actorilor că, de astă dată, au jucat într-o piesă care a fost regizată de el: „Vă mulțumesc pentru privilegiul de a mă juca puțin cu fețele voastre și vreau să vă spun de la bun început că sunt niște roluri în care ați jucat într-o piesă care, de data asta, a fost regizată de mine. Este o anume imagine a dumneavoastră pe care ori ați avut-o, ori o aveți ori în mod sigur o veți avea-o mai târziu“.

 

Scrie un commentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*