spot_img
18.2 C
Târgu Jiu
joi, martie 28, 2024
Altele
    AcasăHeadlinesCorina Matei, tânărul meșter popular specializat în „arta pănușii”!

    Corina Matei, tânărul meșter popular specializat în „arta pănușii”!

    De Ziua Naţională a României, la Târgu-Jiu, s-a deschis o nouă ediţie a Târgului de Moş Nicolae. La ediţia a X-a a târgului de suveniruri participă meşteri din Vâlcea, Bucureşti, Argeş, Dolj, Harghita, Suceava, Bacău şi Gorj. Corina Matei este cea mai tânără participantă la această manifestare și le-a adus gorjenilor minunatele sale obiecte realizate din pănuși de porumb!

    Manifestarea este organizată de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj în ideea de a le oferi celor aflaţi în căutarea unui cadou pentru cei dragi posibilitatea de a găsi tot ce-şi doresc. Anul acesta, la târg sunt prezenți 40 de participanţi, din 7 judeţe. Pe lângă obiecte realizate de meşteri populari, în târg mai pot fi găsite obiecte specifice sărbătorilor de iarnă şi dulciuri. Fiecare meșter popular a venit la Târgu-Jiu cu obiecte ce pot deveni foarte ușor cadoul perfect pentru cei dragi: obiecte de ceramică, icoane pictate pe lemn, sculptate, picture pe linguri, pietre, ii, cergi, miniaturi ale mănăstirilor din Oltenia realizate din chibrituri. Cel mai tânăr meșter de la Târgul de Moș Nicolae este o vâlceancă, pe nume Corina Matei, o maestră desăvârșită a pănușilor de porumb din care face îngerași, românași, obiecte minuțios lucrate și îndrăgite de cumpărători!

    Corina Matei iubește tradițiile oltenești

    Talentata Corina Matei are 23 de ani și este din Drăgășani, județul Vâlcea. A venit pentru prima dată la un târg organizat la Târgu-Jiu și nu a pierdut ocazia de a vizita Parcul Central și de a admira operele lui Constantin Brâncuși. Obiectele lucrate de olteancă au fost bine primite de participanții la Târgul de Moș Nicolae. Îngerașii frumos colorați și atent lucrați din pănuși de porumb au atras imediat atenția celor care treceau prin zona centrală. „Știam că bunicul meu făcea preșuri din foi de porumb și am întrebat-o pe mama mea dacă știe să îmi arate. Ea m-a învățat și acela a fost primul obiect din pănuși, după care am încercat să fac păpuși și m-am axat pe asta. Materia primă o cultiv, iar foile de porumb nu necesită un tratament special, doar cele colorate trec prin procesul de vopsire. Ele trebuie doar umezite și împletite cu grijă, în forma dorită. Pentru sărbătorile de iarnă am o gamă largă de îngerași și figurine reprezentative, steluțe, dar și machete de mici dimensiuni care reproduc Nașterea Domnului. Unele sunt simple, altele sunt viu colorate. La cea mai simplă figurină lucrez aproximativ 30 de minute, la o păpușă circa 2-3 ore, în funcție de dimensiuni, iar dacă lucrarea este complexă și formează o machetă, pot lucra și două, trei zile”, a spus meștera Corina Matei.

    Lucrările Corinei le puteți admira și comanda și pe pagina de facebook „Arta pănușii-Corina Matei”- https://www.facebook.com/ArtaPanusii.CorinaMatei/.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: