De la 1 octombrie, bolnavii de hepatită C au şi terapia fără interferon. CNAS va deconta numai cazuri cu rezultat

0
2

Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate va deconta de la 1 octombrie o terapie nouă pentru pacienţii bolnavi de hepatită C – tratamentul fără interferon -, urmând ca plata efectivă să se facă numai în cazurile la care se obţine rezultat medical, a anunţat joi, într-o conferinţă de presă, preşedintele CNAS, Vasile Ciurchea.

El a precizat că preţul terapiei este confidenţial şi este unul bun pentru România. „Vor fi 5.000 de pacienţi eligibili, dar îi vom trata pe toţi cei care fac obiectul criteriilor medicale. Bolnavii vor fi investigaţi în centrele universitare şi tratamentul se face oral, administrat acasă. Vom asigura tratament pentru bolnavii care nu au nicio altă alternativă în acest moment – ciroză, gradul de fibroză F4, continuăm cu F3”, a spus Ciurchea. Preşedintele CNAS a precizat că tratamentul nu se poate cumpăra individual de către pacient, iar programul susţinut de Casă se va derula pe un an de zile, urmând să se continue negocierile. Prezent la conferinţa de presă, ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a subliniat că tratamentul este unul nou, diferit de dubla terapie cu interferon. „Vrem să vă anunţăm că, pe 9 septembrie, s-a încheiat procesul de negociere a contractelor pentru moleculele cu indicaţii în terapia fără interferon a hepatitelor cronice virale şi cirozei hepatice. (…) Negocierile s-au desfăşurat cu companiile care deţin aceste molecule. Au fost un număr record de întâlniri. (…) După termenul legal, practic se va încheia contractul cu firma câştigătoare. La acest tip de contract, la terapia fără interferon, CNAS va plăti doar tratamentul pacienţilor la care se va obţine rezultat medical, nu va plăti tratamentul pentru cei la care nu se vor obţine rezultate”, a declarat ministrul. Bănicioiu a anunţat că, săptămâna viitoare, comisia de experţi pentru afecţiuni hepatice din cadrul CNAS se va întâlni pentru a stabili procedura de aprobare a dosarelor şi documentaţia necesară. „Toată procedura va fi comunicată caselor de sănătate judeţene”, a mai spus Bănicioiu.

Prof. dr. Alexandru Oproiu a afirmat că, potrivit unui studiu din 2007, numărul de bolnavi cu infecţie de hepatită C în România este de 3,2% din populaţia totală a ţării. „Acest lucru ar însemna circa 600 de mii de persoane infectate cu virus C în sânge, dar 85% au infecţie activă, restul şi-au eradicat virusul prin propriile lor mijloace imunitare. (…) Dubla terapie, cea cu interferon, durează 48 de săptămâni, iar cea fără interferon – 12 săptămâni. Pacientul care va intra în noua terapie va trebui să ţină cont să respecte întocmai schema de tratament. El va lua două pastile pe zi timp de 12 săptămâni. Are foarte puţine reacţii adverse, în special renale”, a explicat prof. dr. Oproiu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here