spot_img
11 C
Târgu Jiu
joi, aprilie 25, 2024
Altele
    AcasăNationalANOSR propune modificări în Legea educaţiei pentru învăţământul superior

    ANOSR propune modificări în Legea educaţiei pentru învăţământul superior

    Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) a exclus posibilitatea emiterii unui document care să anuleze prevederile ordonanţei de urgenţă de modificare a Legii educaţiei, dar ministrul Remus Pricopie rămâne deschis propunerilor venite din partea studenţilor, precizează reprezentanţii Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR), care s-au întâlnit cu oficiali ai ministerului.

    „Cu toate că discuţiile de ieri nu au avut niciun rezultat concret, ministerul excluzând posibilitatea emiterii de către Guvern a unui document care să anuleze prevederile ordonanţei de urgenţă, totuşi domnul ministru şi-a manifestat deschiderea faţă de alte soluţii propuse de ANOSR pentru modificarea modului în care vor fi implementate unele prevederi aduse de ordonanţă, urmând ca acestea să fie discutate şi puse în practică în perioada următoare”, au anunţat studenţii de la ANOSR, prin intermediul unui comunicat remis presei. ANOSR a propus MEN emiterea unor documente care să ofere detalii despre implementarea unor prevederi ale OUG, eliminând astfel posibilitatea unor abuzuri. „Ministrul a fost deschis să definească mai clar ce înseamnă „două mandate succesive, complete” în cazul alegerii rectorilor, pentru a evita situaţiile în care rectorii îşi pot da demisia cu puţin timp înaintea finalizării celui de-al doilea mandat, după care pot candida din nou la următoarele alegeri. De asemenea, s-a agreat stabilirea unor prevederi referitoare la ce înseamnă acele „programe speciale” pentru care universităţile vor putea înmatricula studenţi cu 10% peste capacitatea de şcolarizare, pentru a elimina posibilitatea ca universităţile sau Ministerul Educaţiei să facă abuzuri”, susţine ANOSR. Organizaţia studenţească a mai propus şi adoptarea, până la începutul anului universitar, a unei metodologii de organizare şi funcţionare a centrelor de consiliere şi orientare în carieră, discutate cu studenţii.

    „Ministrul şi-a asumat adoptarea metodologiei care va reglementa modul de funcţionare a centrelor de consiliere şi orientare în carieră din universităţi până la începutul anului universitar următor, metodologie menţionată în ordonanţa de urgenţă. Această metodologie a fost cerută de studenţi încă din timpul protestelor din toamna anului trecut, ANOSR lucrând deja la o propunere de metodologie alături de reprezentanţii centrelor de consiliere şi orientare în carieră din universităţi, propunere care a fost înmânată ministerului şi care urmează să fie discutată punctual la întâlniri viitoare”, se arată în comunicat. Altă solicitare a studenţilor de la ANOSR se referă la semnarea unui protocol cu MEN cu privire la principii comun agreate în contextul unei noi legi a educaţiei. „Date fiind discuţiile tot mai dese legate de adoptarea unei noi legi a educaţiei la începutul anului viitor, confirmate şi de Ministerul Educaţiei, ANOSR a cerut semnarea unui protocol între studenţi şi reprezentanţii Ministerului Educaţiei Naţionale prin care se agreează câteva principii şi reglementări concrete referitoare la textul noii legi a educaţiei. Protocolul urmează să fie discutat şi semnat în următoarea perioadă, discutându-se momentan doar de includerea participării studenţilor într-un procent de 25% în alegerea rectorului”, precizează sursa citată.

    Principalele nemulţumiri ale studenţilor sunt legate de posibilitatea rectorilor şi a membrilor senatului universitar de a candida „pe viaţă”, de eliminarea completă a incompatibilităţii rector-parlamentar, de reintroducerea doctoratelor la „frecvenţă redusă”, de transformarea universităţilor private în afaceri pe persoană fizică, de posibilitatea universităţilor de a înmatricula studenţi peste capacitatea de şcolarizare stabilită de Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior şi de posibilitatea cadrelor didactice care au ajuns la vârsta pensionării de a candida la funcţii de conducere în universităţi şi de a conduce doctorate.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: