19.9 C
Târgu Jiu
joi, mai 28, 2020
Acasă National Carburanți mai scumpi de la 1 ianuarie

Carburanți mai scumpi de la 1 ianuarie

Carburanţii se vor scumpi cu 8 bani pe litru, de la 1 ianuarie, ca urmare a ajustării accizelor. Accizele la carburanți se ajustează în fiecare toamnă, cu rata inflației.

Accizele “se actualizează cu creșterea prețurilor de consum din ultimele 12 luni, calculată în luna septembrie a anului anterior celui de aplicare, față de perioada octombrie 2014 – septembrie 2015, comunicată oficial de Institutul Național de Statistică până la data de 15 octombrie”, după cum scrie în Codul Fiscal.

Ministerul Finanțelor nu a publicat încă pe site noile niveluri ale accizelor, aplicabile de la 1 ianuarie 2020, deși în teorie trebuia să facă acest lucru până la data de 20 octombrie, dar asta nu înseamnă că accizele nu vor crește-și anul trecut noile valori au fost publicate cu întârziere.

Nivelurile actuale ale accizei sunt de 2.038 de lei pentru 1.000 de litri, în cazul benzinei, și de 1.895 de lei pentru 1.000 de litri, în cazul motorinei.

Potrivit Institutului Național pentru Statistică, “preţurile de consum în luna septembrie 2019 comparativ cu luna septembrie 2018 au crescut cu 3,5%. Rata anuală calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 3,5%”.

Așadar, în lipsa vreunei dispoziții legale care ar putea apărea, accizele la carburanți vor crește cu 3,5%, de la 1 ianuarie 2020, iar în prețul de la pompă se va vedea și mai mult, pentru că se adaugă și TVA la valoarea mărită.

Așadar, de la 1 ianuarie 2020, benzina va fi mai scumpă, potrivit calculelor, cu circa 8,5 bani pe litru, iar motorina cu circa 7,9 bani pe litru, deci, rotunjit, opt bani.

La acest moment, 53% din prețul de la pompă al benzinei vândute în România reprezintă taxe. Pentru motorină, procentul este de 50%.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai citite stiri

Stimulent de risc social pentru angajații DGASPC Gorj

Angajații Direcției Generale de Asistență și Protecție a Copilului Gorj vor beneficia de stimulent de risc social. Este vorba despre cei peste 550 de...

Managerul SJU Târgu Jiu s-a vindecat. Vienescu: ”au fost momente grele în perioada de internare”

Managerul Spitalului Județean de Urgențe din Târgu Jiu a fost externat. Dumitru Vienescu a ajuns deja acasă după ce a beneficiat de tratament antiCOVID...

A fugit din spital. Era internat la psihiatrie

Un cadru medical din Secția Psihiatrie din Tg-Jiu a dat alarma aseara după ce a sesizat dispariția unui bărbat de 41 ani. Polițiștii au...

Bombă pe piața imobiliară din Gorj: sediul BCR a fost cumpărat de un cunoscut om de afaceri gorjean

Unul dintre cei mai potenți oameni de afaceri din județul Gorj a dat lovitura pe piața imobiliară. Ilie Ilinca a achiziționat recent sediul BCR...

Comentarii recente

Nu puteți copia conținutul acestei pagini