lant drujba

Drujbele sunt unelte foarte utile pentru taierea lemnului, indiferent de frecventa cu care se realizeaza o asemenea activitate. Cu toate acestea, un astfel de produs nu ramane mereu perfect functional. Prin urmare, se poate ajunge in situatia in care un lant de drujba sa devina tocit si sa aiba nevoie de inlocuire. Iata ce particularitati confera durabilitate si te ajuta sa prelungesti durata de viata de la aceeasi componenta!

Unghiurile de ascutire

Dintii trebuie sa fie mereu ascutiti conform unghiului superior, lateral si inferior. Un alt element de luat in calcul este inaltimea limitatorului. In functie de tipul lantului, unghiurile variaza. Din acelasi motiv, este recomandata utilizarea unui sablon. Respectand instructiunile, dintii raman intr-o pozitie corecta si poti sa te bucuri de rezultate mai bune. Asigura-te doar ca sagetile indica directia corecta de rotatie.

In general, mai este necesara o pila rotunda, care sa vina la 90 de grade fata de role. Procesul de ascutire are loc prin miscari fine catre exterior si prin potrivirea sinei pe cealalta parte, continuarea fiind “in oglinda”. Tine cont de faptul ca montarea unui lant drujba agresiv pe un model standard nu imbunatateste stabilitatea. Asadar, opteaza doar pentru produse compatibile. In acest mod, te vei bucura de o performanta superioara.

Dalta

Pe langa dalta plina, exista cea semiplina si cea de tip ciocan. Coltul de la primele modele despica cu usurinta fibrele de lemn, in a doua categorie fiind mai rotunjit. Acest mod de constructie s-a dovedit a fi eficient in perioadele reci sau atunci cand se lucreaza cu lemn tare.

Un alt beneficiu apare in momentul in care activitatea de taiere are loc intr-un mediu murdar. Un lant de drujba cu dalta completa isi pierde repede ascutimea in asemenea conditii, fiind nevoie de o alternativa imbunatatita. Lanturile cu profil ciocan sunt asemanatoare cu cel semi-dalta, avand rotunjirea accentuata.

Uleiul de lant

Un lant nu poate functiona normal fara sa fie uns cu ulei in mod constant. Aceasta solutie permite miscarea cu usurinta a lamei si asigura un randament superior in timpul taierii. Asigura-te ca alegi un produs adecvat si evita utilizarea lichidelor precum uleiul hidraulic sau al celui de transmisie.

Acestea nu se pot folosi drept inlocuitori si duc la defectari ale motorului sau ale sistemului de ungere. Un produs corespunzator impiedica insa patrunderea resturilor si previne aparitia ruginii. Atat timp cat rulmentii sunt ingrijiti, sansele de a intampina probleme devin mai mici.

Cat de des trebuie ascutit un lant de drujba?

Desi poti achizitiona o drujba scumpa, chiar si cele mai performante lanturi ajung tocite si uzate dupa anumite intervale de folosire. Prin urmare, daca trebuie aplicata presiunea pe lama pentru a forta taierea sau iese fum, acestea sunt semne care indica faptul ca ar putea fi necesara o ascutire.

Un alt scenariu intalnit frecvent este cel in care lama incepe sa devieze de la traseul initial. In situatia in care consideri ca a venit momentul in care acest element trebuie sa fie inlocuit, poti achizitiona un lant drujba nou sau alte piese asemanatoare de la un magazin online specializat, asa cum este si generalmotor.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.