spot_img
6.2 C
Târgu Jiu
vineri, aprilie 19, 2024
Altele
    AcasăNationalCe măsuri s-au luat pentru a diminua exodul „creierelor”

    Ce măsuri s-au luat pentru a diminua exodul „creierelor”

    Lansarea proiectului Legii manualului școlar, reabilitarea unui număr de cinci școli, construirea a 13 grădinițe, dar și măsurile adoptate pentru a diminua exodul „creierelor” sunt câteva dintre realizările actualei echipe guvernamentale.

    Până la 31 octombrie 2017 vor fi tipărite și distribuite toate manualele pentru clasa a V-a. „Am extins educația antreprenorială la toate școlile. Au fost reabilitate cinci școli (Brașov, Constanța, Iași și două în Botoșani) în cadrul proiectului de Reabilitare a Infrastructurii Școlare. În cadrul proiectului pentru Reforma Educației Timpurii s-au construit 13 grădinițe (două în Arad, Bacău, Vâlcea și câte una în Buzău, Gorj, Maramureș, Mehedinți, Olt, Satu Mare, Vrancea)”, se arată în documentul Ministerului Educației. În text se susține că Guvernul sprijină dezvoltarea învățământului profesional dual, fiind aprobat cadrul privind organizarea, desfășurarea și calendarul admiterii în învățământul profesional de stat și în învățământul dual pentru anul școlar 2018 — 2019. De asemenea, a fost finalizată Strategia pentru educația parentală, urmând să fie lansată în dezbatere publică. „Am aprobat Metodologia-cadru privind reglementarea utilizării auxiliarelor didactice în unitățile de învățământ preuniversitar. Am definitivat, cu asistența tehnică a Băncii Mondiale, ‘Strategia privind infrastructura educațională’, urmând a fi pusă în dezbatere publică”, se precizează în document. În ce privește capitolul „Cercetare și inovare”, autorii reliefează că „a fost diminuat fenomenul de exod al ‘creierelor’ prin stimularea cercetării”, inclusiv prin creșterea veniturilor rezultate din cercetare aplicată.

    Alte măsuri

    Printre măsurile adoptate în acest sens sunt menționate: eliminarea impozitului pe veniturile obținute din salarii și asimilate salariilor obținute din activitățile de cercetare-dezvoltare; majorarea salariilor specialiștilor români implicați în proiecte de cercetare, dezvoltare și inovare (CDI) pe bază de contracte de finanțare din fonduri publice; asigurarea suportului financiar pentru elevii olimpici în vederea continuării studiilor universitare în unitățile din România prin acordarea unor burse și a suportului financiar pe perioada studenției („Grantul pentru Tineri Cercetători Regele Carol I”). În bilanț se mai menționează și deblocarea unor proiecte din programele cofinanțate din fonduri europene, în valoare de peste 60 milioane euro — faza a doua din Programul de Cercetare, Dezvoltare și Inovare realizat prin angiografie (finanțarea acestei etape a fost blocată din anul 2015) și Programul Anelis Plus, prin care se asigură accesul la peste 100 de unități de CDI din România la literatura științifică și tehnică internațională (blocat de la începutul anului 2016). În privința sportului, este amintită organizarea, în premieră, în România a Campionatelor Mondiale de Kaiac-Canoe Sprint Juniori și Tineret U23 la Complexul Sportiv Național Bascov, unde au participat 63 de țări. Pentru organizarea acestora, Ministerul Tineretului și Sportului a alocat 2.000.000 de lei, iar pentru organizarea EuropaBasket 2017 Grupa C — 4.500.000 de lei.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: