Acasa / National / “Dacă vom contribui cumva, vom primi banii înapoi”

Băsescu despre contribuţia la fondul de siguranţă al FMI

“Dacă vom contribui cumva, vom primi banii înapoi”

Preşedintele Traian Băsescu a declarat miercuri că la Consiliul European din martie se va stabili dacă statele din zona non-euro care au acord cu Fondul Monetar Internaţional vor contribui la fondul de siguranţă pentru FMI, punctând că, dacă va fi cazul, ţara noastră va da bani, dar îi va primi înapoi.

”Sigur, ca s-a stabilit ca statele din zona euro sa contribuie cu 150 de miliarde de euro, iar statele din zona non-euro, cu 50 de miliarde, practica fiind ca acele state din zona non-euro – cum sunt România şi Marea Britanie şi Cehia şi Polonia şi, care au un acord cu Fondul Monetar Internaţional, să nu contribuie. Dar aici aş vrea să vă spun un lucru: ca întotdeauna, abordarea noastră este abordarea piticului, mă refer la oamenii politici. I-am văzut şi pe unii oameni politici şi analişti înfocaţi: Nu, noi să nu cumva să contribuim! V-aş aduce aminte că noi am luat de la UE în 2011 şi 2010 nu mai puţin de 6 miliarde de euro, bani de la statele din zona euro, bani pe care i-au împrumutat Germania, Franţa de pe piaţă, ca să ni-i dea nouă. Deci modul asta de a aborda, mie doar să mi se dea … Dar ce e naţiunea asta? E o naţiune de neputincioşi? Şi noi putem contribui la consolidarea Europei şi atunci când este nevoie la evitarea unor derapaje majore în zona euro, lucru care ne afectează major dacă se întâmplă”.
El a subliniat că România are posibilitatea să participe la finanţarea FMI, dar nu cu bani din bugetul de stat, ci are posibilitatea să facă un plasament la Fond din propria ei rezerva valutară. Şeful statului a mai afirmat că se va stabili la Consiliul European din martie dacă România va contribui sau nu la fondul de siguranţă pentru FMI. „Şi vreau să înţelegeţi foarte bine că România nu dă bani pe care să nu îi mai primească înapoi, că şi noi dăm înapoi cele 6 miliarde pe care le-a împrumutat Germania şi Franţa pentru noi. Dar într-un moment de criză îi pui la dispoziţia celui aflat în criză, la fel cum am primit noi, când am fost în criza. Îi vom da înapoi. Şi noi, dacă vom contribui cumva, îi vom primi înapoi”, a mai spus Băsescu.

Scrie un commentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*