Dăncilă: Legea salarizării nu este problematică, cele patru elemente care au stat la baza sa au fost îndeplinite

0
7

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, luni, că nu consideră că Legea salarizării este problematică şi a afirmat că îndeplineşte elementele care au stat la baza elaborării actului normativ.

„Eu consider că cele patru elemente care au stat la baza Legii salarizării au fost îndeplinite. Şi aici mă refer pentru muncă egală – plată egală. Şi cred că ministrul Muncii a dat exemplul unor consilieri care la un minister aveau 18.000 de lei, acelaşi consilier, cu aceeaşi muncă, avea 4.000 de lei. Deci, este normal, e un principiu european ca la muncă egală să avem plată egală. Al doilea: să ne gândim la ramuri strategice, la domenii strategice precum sănătatea şi educaţia şi acolo să avem o creştere salarială, la creşterea diferenţei de la 1 la 15 la 1 la 12, între cel mai mare şi cel mai mic salariu. Şi, de asemenea, un principiu foarte corect: sustenabilitatea. Tot ce este prevăzut în Legea salarizării să putem să susţinem financiar. Au existat unele probleme, aşa cum aţi văzut, încă din prima şedinţă de guvern au existat ordonanţe care să regleze acolo unde s-au produs, aşa, să zicem, defecţiuni. Şi vor urma, vom avea în următoarea şedinţă încă o ordonanţă de urgenţă, să reglăm pentru mămici, pentru concediile medicale, unde avem deficienţele, le vom regla”, a declarat Viorica Dăncilă, după Adunarea generală a Asociaţiei Comunelor.

Premierul a adăugat, referindu-se la situaţia salariilor din învăţământ, că a vorbit cu ministrul Educaţiei.

„Sumele pentru salarii au fost trimise de pe 31 ianuarie către teritoriu. 90% dintre plata salariilor a fost făcută, 10% a întârziat un pic, pentru că a trebuit să ia în considerare ordonanţa 3, care prevedea acel part-time care trebuia plătit într-un anumit mod”, a completat Dăncilă.

Referitor la protestele anunţate de sindicatele din educaţie pentru această săptămână, premierul a spus: „Trebuie să vedem ce solicită, ce este real din ceea ce solicită. Eu sunt un om al dialogului, am să văd care sunt problemele”.

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ va picheta Ministerul Muncii miercuri şi joi, timp de două ore, pe fondul nemulţumirilor angajaţilor din sector, legate de pierderea unor sume importante din venit după aplicarea noii legislaţii a salarizării bugetarilor.

Potrivit unui comunicat al FSLI, remis luni AGERPRES, acţiunile de pichetare vor avea loc miercuri între orele 13:00 şi 15:00 şi joi între orele 10:00 şi 14:00.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here