Acasa / National / Guvernul alocă 1, 1 miliarde de lei pentru plata datoriilor de la Transporturi, Sănătate, Mediu, Educaţie, Dezvoltare

Guvernul alocă 1, 1 miliarde de lei pentru plata datoriilor de la Transporturi, Sănătate, Mediu, Educaţie, Dezvoltare

Guvernul a decis, miercuri, să aloce aproximativ 1,1 miliarde de lei pentru plata arieratelor pe care le au Ministerul Sănătăţii, Ministerul Transporturilor, Ministerul dezvoltării regionale, Ministerul Educaţiei şi Ministerul Mediului.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului, Ioana Muntean, banii provin din Fondul de rezervă la dispoziţia Guvernului şi sunt viraţi la bugetele celor cinci ministere, pe anul 2011. Cei mai mulţi bani merg la bugetul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, 450 de milioane de euro, pentru plata obligaţiilor restante pentru furnizorii de energie electrică. „Vor fi reduse arieratele operatorilor economici monitorizaţi de MTI, respectându-se angajamentele convenite în acordul cu FMI”, a precizat Muntean. La Ministerul Sănătăţii merg 435 de milioane de lei. Banii vor fi transferaţi de MSD la Fondul naţional unic de asigurări de sănătate, pentru a fi achitate datoriile la medicamentele compensate şi gratuite, astfel încât la finele acestui an să nu fie înregistrate restanţe mai vechi de 90 de zile. Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului primeşte 150 de milioane de lei, pentru plata arieratelor acumulate ca urmare a executării unor lucrări efectuate în cadrul unor proiecte de alimentare cu apă la sate, de reabilitare, modernizare şi asfaltare de drumuri locale, sau de realizare a sistemelor integrate de apă şi canalizare. La Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului ajung 50 de milioane de lei, conform solicitărilor primite din partea inspectoratelor judeţene. Aceste fonduri vor fi transferate mai departe autorităţilor locale şi sunt destinate plăţii unor lucrări de reabilitare şi modernizare a unor şcoli. Bugetul Ministerului Mediului şi Pădurilor primeşte o suplimentare cu 40 de milioane de lei pentru plata arieratelor la obiectivele de investiţii în infrastructura de mediu şi promovate în cadrul programelor multianuale de mediu şi gospodărirea apelor. Fondurile vor fi folosite pentru investiţii de interes naţional derulate prin Administraţia Naţională Apele Române – pentru combaterea efectelor inundaţiilor, îndiguiri, colmatări, precum şi pentru lucrări de împădurire derulate prin Romsilva.

Scrie un commentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*