spot_img
10.3 C
Târgu Jiu
joi, aprilie 25, 2024
Altele
    AcasăNationalJandarmii vor asigura paza fondului silvic, potrivit unei modificări a Codului Silvic,...

    Jandarmii vor asigura paza fondului silvic, potrivit unei modificări a Codului Silvic, adoptat de Senat

    Senatorii au adoptat, marţi, în plen, un proiect de lege privind modificarea şi completarea Codului Silvic în care se prevede, printre altele, înfiinţarea unei structuri specializate de jandarmerie forestieră în cadrul Jandarmeriei Române, care să protejeze fondul forestier împotriva furtului de material lemnos.

    Decizia a fost luată cu 107 voturi pentru, 13 împotrivă şi o abţinere. De asemenea, legea stabileşte că din fondul forestier naţional pot fi scoase definitiv terenurile necesare explorării şi exploatării cărbunilor, rocilor utile, agregatelor minerale, minereurilor, apelor minerale, surselor de energie alternativă, petrolului şi gazelor naturale. Aceste terenuri pot fi scoase din fondul forestier naţional doar cu condiţia compensării lor, cu plata anticipată a obligaţiilor băneşti. „Compensarea se realizează fizic cu un teren care are de cinci ori valoarea terenului care se scoate definitiv din fondul forestier naţional, iar suprafaţa terenului dat în compensare nu poate fi mai mică decât de trei ori suprafaţa terenului care face obiectul scoaterii din fondul forestier naţional”, se mai arată în proiectul adoptat de Senat. Ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Lucia Varga, a explicat că acest proiect reprezintă o necesitate.

    „Tăierile ilegale şi defrişările masive sunt principalele probleme pe care le constatăm în acest moment. Ele sunt cauzate de lipsa unor reglementări clare şi actualizate, precum şi prin complicitatea şi iresponsabilitatea celor care ar trebui să protejeze pădurea în loc să asiste la tăieri ilegale”, a spus Varga. Ministrul a arătat că modificările Codului Silvic vizează schimbarea modului de vânzare a masei lemnoase, în sensul că lemnul se va vinde măsurat, nu estimat, dar şi înăsprirea pedepselor pentru furtul de lemn şi respectarea dreptului la proprietate. Totodată, potrivit Luciei Varga, proiectul de lege prevede măsuri de sprijin pentru operatorii din industria mobilei şi industria de prelucrare a lemnului pentru a avea prioritate în achiziţionarea masei lemnoase. De cealaltă parte, senatorul PDL Gheorghe Flutur a declarat că schimbarea modului de vânzare a lemnului ar putea să aibă efecte inverse şi să încurajeze infracţionalitatea. „Pădurile, în general, şi masa lemnoasă pentru nevoi locale în apropierea localităţilor se vindea oamenilor pe picior. Dacă vom vinde în depozite sau în platformă finală sau în platforma primară înseamnă că lemnul va fi trecut prin cote, deci va fi mult mai scump. Atrag atenţia asupra acestui lucru pentru că este vorba de o posibilă creşterii a infracţionalităţii, a furtului. Dacă lemnul e mai scump, că-l cumperi din depozit, şi tu ai acasă animal de tracţiune cu care lucrezi din tată în fiu, se poate să avem o consecinţă inversă decât ne aşteptăm”, a susţinut Flutur.

    Articolul precedent
    Articolul următor
    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: