spot_img
4.6 C
Târgu Jiu
sâmbătă, aprilie 20, 2024
Altele
    AcasăNationalLegea privind supravegherea cu brățară a persoanelor condamnate ar putea fi adoptată...

    Legea privind supravegherea cu brățară a persoanelor condamnate ar putea fi adoptată de Guvern până la finele sesiunii parlamentare

    Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, marţi, că proiectul de lege privind supravegherea cu brăţară electronică ar urma să fie adoptat în Guvern până la finele actualei sesiuni parlamentare şi să intre în dezbatere în sesiunea de toamnă a Legislativului, adăugând că va cere procedură accelerată de adoptare pentru această iniţiativă legislativă.

    „La minister se lucrează la un proiect de lege prin care să supraveghem electronic, cu brăţară electronică, pe cei condamnaţi. Aici sunt mai multe variante, am luat modelul celor din Israel, modelul din America, modelul din Georgia, modelul din, mă rog, Malaezia, şi din alte ţări, când poţi folosi brăţara, fie ca o măsură de siguranţă, fie pentru supravegherea celui aflat în executarea pedepsei. Funcţie de natura şi gravitatea faptei, poţi să-i dai supraveghere electronică pentru toată pedeapsa, de un an, de doi ani, vom vedea cât, sau poate fi înlocuită la un moment dat detenţia privativă de libertate cu supravegherea cu brăţara electronică”, a precizat Toader, în cadrul audierii la Comisia pentru constituţionalitate din Senat, unde a fost abordat stadiul măsurilor propuse de România, prin Ministerul Justiţiei, pentru îmbunătăţirea condiţiilor din penitenciare ca urmare a hotărârii-pilot a CEDO pe acest subiect.

    El a precizat că pentru a implementa supravegherea cu brăţară electronică este necesară colaborarea cu mai multe autorităţi, printre care Ministerul de Interne.

    „În momentul în care avem legea, atunci trecem la faza a doua de operaţionalizare, de punere în aplicare. Ce înseamnă asta? Trebuie şi modificări legislative de natură penală şi procesual penală, ca să poţi să aplici supravegherea cu brăţară electronică, şi trebuie achiziţionată aparatura necesară pentru supravegherea electronică”, a explicat ministrul.

    Potrivit acestuia, reprezentanţi ai Ministerului Justiţiei se documentează, cu titlu informativ, cu privire la aparatura necesară, la posibili furnizori, la caracteristici, date tehnice, funcţionalitatea, operaţionalizarea, punerea în aplicare a acestei măsuri.

    Foaia de parcurs privind implementarea măsurilor pentru îmbunătăţirea condiţiilor din penitenciare, urmare a hotărârii-pilot a CEDO, nu poate fi pusă în operă doar de către Ministerul Justiţiei, a adăugat Toader.

    „Ceea ce, cu siguranţă, trebuie să generăm de la Ministerul Justiţiei, nu ministerul singur, împreună cu celelalte ministere, nu ministerele, Guvernul singur, ci împreună cu dumneavoastră (Parlamentul – n.r.) pentru că va fi vorba de proiect de lege, va fi vorba de impact financiar, va fi vorba, până la urmă, de un segment al politicii penale. Regretabil că ne-a condamnat CEDO, poate că era bine să luăm noi măsurile astea mai de demult, să nu ajungem, mă rog, la performanţa de a avea cele mai multe dosare pe rolul CEDO, (…) 9.900, care sunt suspendate. Dacă noi vom adopta aceste măsuri legislative nădăjduim că instanţa europeană le va trimite acasă, pentru că cei ce se judecă spre a obţine despăgubiri au instrumentul juridic naţional pe care să-l folosească în acest scop”, a menţionat Toader.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: