spot_img
13.8 C
Târgu Jiu
joi, martie 28, 2024
Altele
    AcasăNationalMetarom: Măsurile legislative privind transferul taxelor sociale de la angajator la angajat...

    Metarom: Măsurile legislative privind transferul taxelor sociale de la angajator la angajat au creat o stare de instabilitate și haos

    Noile măsuri legislative iniţiate şi impuse de guvernanţi au creat o stare de instabilitate şi haos pe piaţa muncii şi au generat o multitudine de conflicte sociale în interiorul societăţilor comerciale, atenţionează, într-un comunicat de presă, transmis joi AGERPRES, Federaţia Sindicală a Siderurgiştilor Metarom.

    „(…) Cu fiecare an ce trece se produce o debalansare tot mai pronunţată între interesele patronatelor şi cele ale lucrătorilor, aceştia din urmă fiind exploataţi tot mai intens şi având din ce în ce mai puţine drepturi. Există la ora actuală foarte multe firme mari în care între 25% şi 60% dintre lucrători au salariul minim pe economie. Prin menţinerea salariilor mici, lucrătorii din sectorul privat sunt condamnaţi pe termen mediu şi lung la sărăcie, salariile mici conduc la pensii de mizerie, în condiţiile în care plafonul de pensii private funcţionează de puţin timp, fără influenţe pozitive, asupra salariaţilor care se pensionează în următorii ani. Este situaţia care se regăseşte şi în sectorul metalurgic. Prin modificările legislative pe care le-a iniţiat şi impus actuala conducere a ţării, a creat o stare de instabilitate şi haos, generând o multitudine de conflicte sociale în interiorul societăţilor comerciale”, precizează organizaţia sindicală.

    Potrivit Metarom, una dintre influenţele negative pe piaţa muncii rezultă din prevederile Ordonanţei 79/2017 privind transferul taxelor sociale de la angajator la angajat.

    „(…) Efectul în final este scăderea veniturilor salariaţilor, în special a celor din economia reală. În majoritatea societăţilor, capitalul este privat, acţionariatul acestora neputând fi obligat să majoreze salariile, astfel încât să avem o conservare a veniturilor nete. Dacă în societăţile comerciale cu un număr mare de salariaţi şi cu sindicate puternice s-a reuşit prin negociere o oarecare conservare a veniturilor reale, în societăţile cu un număr mai mic de angajaţi şi care au ponderea majoritară în economie acest lucru este imposibil. În actuala conjunctură avem situaţia paradoxală în care salariaţii care creează plusvaloare din economia reală beneficiază de venituri salariale mult mai mici faţă de cei din sistemul bugetar pentru aceleaşi competenţe şi calificări. Acest fenomen deja îşi produce efectele în rândul populaţiei active generând lipsa interesului pentru locurile de muncă din industrie, toată lumea dorindu-şi să lucreze în instituţii publice unde se câştigă mult mai bine”, susţin sindicaliştii.

    Aceştia adaugă că „starea aceasta de lucruri, coroborată cu costul din ce în ce mai mare al energiei, în special a celei electrice, va provoca în scurt timp efecte dramatice în industrie şi, implicit, în metalurgie”.

    „Vom asista la închideri de capacităţi industriale, plecări masive de personal şi, în final, la sărăcirea şi depopularea unor centre urbane ale ţării. Din motivele expuse, cerem actualului Guvern măsuri urgente de redresare a situaţiei pentru eliminarea discriminărilor dintre sectoare, cel puţin din considerentul că şi noi suntem români, votăm, lucrăm şi plătim impozite în România”, subliniază reprezentanţii sindicali.

    Federaţia Sindicală a Siderurgiştilor – Metarom este afiliată naţional la CNS ‘Cartel Alfa’, iar la nivel internaţional la Industrial Global Union şi Industrial European Trade Union.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: