Acasa / Headlines / Ministerul Educației a încurcat banii pentru WC-uri. Cere înapoi 1,3 milioane de lei de la 27 de şcoli, ca să-i dea altor 22 de şcoli

Ministerul Educației a încurcat banii pentru WC-uri. Cere înapoi 1,3 milioane de lei de la 27 de şcoli, ca să-i dea altor 22 de şcoli

O parte din banii pentru toaletele-container, aprobaţi de către Guvern pe 31 mai prin HG 363/2019, va fi retrasă de la 27 de şcoli, potrivit unui proiect de hotărâre publicat de Ministerul Educaţiei și transmis de edupedu.ro

Este vorba despre o sumă de 1,3 milioane de lei, bani care vor fi alocaţi către alte 22 de şcoli. Motivul: şcolile către care plecaseră deja banii ar fi fost incluse în proiect dintr-o eroare. De fapt nu ar fi avut nevoie de sumele respective, pentru că ar fi fost deja incluse în alte programe sau, în cazul unei şcoli din judeţul Ialomiţa, era greşită localitatea. În plus, către alte 4 școli vor fi virați 431.000 de lei, tot pentru construirea de toalete moderne.

Autorii proiectului explică: „după publicarea în Monitorul Oficial a HG nr. 363/2019 privind repartizarea unor sume din transferuri din bugetul de stat către bugete locale, prevăzute în bugetul Ministerului Educaţiei Naţionale, pentru finanţarea în anul 2019 a unor cheltuieli de capital ale unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat, unele inspectorate școlare județene au identificat o serie de probleme care împiedică realizarea lucrărilor în unele unități de învățământ, și anume unele unități de învățământ au fost cuprinse și în alte programe de finanțare, iar altele au fost omise. Ca urmare, este necesar să se corecteze toate aceste inadvertenţe prin realocarea sumelor prevăzute în hotărârea de Guvern nr. 363/2019.

Câte şcoli cu toaletă în curte avem

Pe 24 ianuarie 2018, fostul ministrul Liviu Marian Pop publica o listă cu 2.418 școli care au toaletă în curte iar la nivelul județului Gorj erau 28. (Lista poate fi văzută aici).

La începutul acestui an actualul ministru Ecaterina Andronescu susținea că este vorba despre 1.489 de școli fără toaletă conformă.

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici a declarat în februarie 2019 următoarele: „Pot să vă spun că sunt încă 1.400 şi ceva de şcoli care sunt în această situaţie neplăcută (n.r. cu WC în curte)”

Programul WC-container a mai fost anunțat de ministrul Eucației, Ecaterina Andronescu pe 5 februarie, când spunea că ar fi vorba despre un buget de 70 de milioane de lei, cu 5 milioane de lei mai mare față de cel anunțat la Parlament. În final a fost vorba despre un buget total de 64,9 milioane lei.

Potrivit ministrului, cele mai multe astfel de școli sunt în zona Moldovei, unde “sunt și copii mai mulți în școală datorită natalității mai ridicate”.

Scrie un commentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*