spot_img
10.5 C
Târgu Jiu
sâmbătă, aprilie 20, 2024
Altele
    AcasăNationalMinisterul Educației s-a răzgândit: Profesorii cu note mai mici de 5 pot...

    Ministerul Educației s-a răzgândit: Profesorii cu note mai mici de 5 pot pot să participe la concursurile de suplinitori

    Persoanele care s-au retras din examenul de titularizare (examenul de angajare în școală pe o perioadă nedeterminată), precum și cei care au luat note sub 5 la examenul de titularizare 2019 pot să participe la noile concursuri de angajare în școală, ca suplinitor, organizate la început de septembrie pentru ocuparea posturilor rămase libere. Confirmarea vine de la Ministerul Educației, care le-a trimis inspectoratelor școlare județene, pe 27 august, o notă în acest sens.

    Cei care s-au retras din examenul de titularizare, precum și cei care au luat note sub 5 în sesiunea iulie 2019 a examenului național de angajare în școală se pot înscrie la concursul județean de ocupare a posturilor didactice și la disciplina la care au obținut nota sub 5. Concret, nota emisă de Ministerul Educației stipulează că cei care se prezintă la aceste concursuri trebuie să îndeplinească aceleași condiții ca atunci când se prezintă la examenul național de titularizare.

    Nota Ministerului Educației vine după ce fostul ministru al Educației, Ecaterina Andronescu, imediat după examenul scris de titularizare, referitor la cei care s-au retras din examen:

    „N-au fost pregătiți și probabil au văzut subiectele și s-au retras din examen. Vom proceda și cu domniile lor la fel cu cei care au luat note mai mici de 5. Nu vor intra în învățământ nici ca suplinitori, nici în plata cu ora. Este primul an când luăm această măsură și decizia era una firească, mă întreb de ce nu s-a luat mai demult”.

    Ei nu vor intra ca suplinitori pe baza notei de la examenul de titularizare, ci va trebui să dea un nou examen, pe 4 septembrie, pentru a obține această poziție.

    Amintim că și fostul secretar de stat în Ministerul Educației Oana Badea, astăzi primar PNL în Aiud, a declarat pentru Edupedu.ro, la scurt timp după anunțul făcut de Andronescu, că “cei care au ieșit din concurs pot să fie suplinitori, pentru că după 1 septembrie se organizează concursuri la nivelul unităților de învățământ, alte concursuri, când suntem deja în interiorul anului școlar. Acele concursuri sunt pentru ocuparea posturilor rămase libere după toate etapele calendarului de mobilitate de personal și se fac atât pentru calificați, cât și pentru necalificați, într-o ordine firească: numai în ultimă instanță, când nu ai pe cine pune în fața elevilor, testezi niște necalificați. Cum îi poate opri să participe la un nou concurs, în toamnă, pe cei care au ieșit din examen?

    Amintim că 3.960 de candidați s-au retras din examenul de titularizare 2019 din motive personale sau medicale, în conformitate cu prevederile metodologiei, 24 de candidați au fost eliminați şi lucrările a 32 candidați au fost anulate din motive legate de nerespectarea metodologiei.

    Titularizarea este angajarea într-o școală, pe o perioadă nedeterminată. Pentru a se titulariza – deci pentru a se angaja pe o perioadă nedeterminată –profesorii trebuie să obțină minimum nota 7atât la examenul scris, cât și la inspecția la clasă în profilul postului.

    Pentru a deveni suplinitor – deci pentru angajarea pe perioadă determinată – candidații trebuie să obțină minimum nota 5 atât la proba scrisă, cât și la inspecție.

    Însă nu toți profesorii care iau note peste 7 la titularizare se și angajează, automat. Pe de o parte, concurența pe post face ca cel cu nota cea mai mare să devină titular. Pe de altă parte, din cauza declinului demografic, numărul de posturi scos la concurs este mic în ultimii ani, și se ajunge ca profesori cu note mari la titularizare să nu găsească niciun post liber.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: