spot_img
15.7 C
Târgu Jiu
vineri, martie 29, 2024
Altele
    AcasăNationalMinisterul Sănătăţii şi Coaliţia pentru Sănătate au semnat un protocol de colaborare

    Ministerul Sănătăţii şi Coaliţia pentru Sănătate au semnat un protocol de colaborare

    Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a semnat joi cu reprezentanţii Coaliţiei pentru Sănătate, prof. dr. Vasile Astărăstoae (Colegiul Medicilor) şi Marius Sepi (Federaţia SANITAS), un protocol de colaborare menit „să prevină şi să prevadă o serie de situaţii tensionate”. „Am semnat acest protocol pentru a găsi soluţii la ceea ce noi vrem să întreprindem în viitor. Sunt foarte multe acte normative care aşteaptă la rând şi care este bine să cuprindă competenţe profesionale, expertiza profesională a profesioniştilor din Sănătate. În acest fel considerăm că acele viitoare acte normative se vor putea elabora pentru cetăţeni şi sistemul sanitar românesc. Noi ne-am propus câteva lucruri de principiu, să găsim soluţii acceptabile pentru ambele părţi, să eliminăm deficienţele din sistem, să colaborăm la unele acte normative „, a spus Nicolăescu, cu ocazia semnării protocolului.

    Comitetul de lucru va fi format din zece persoane, cinci reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii şi cinci membri ai Coaliţiei pentru Sănătate. Eugen Nicolăescu a arătat că acest comitet se va întruni de câte ori va fi nevoie, pentru a discuta aspectele de interes comun din domeniul sănătăţii, şi că el va participa la toate discuţiile. Prof. dr. Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România, a afirmat că semnarea protocolului arată că profesioniştii din Sănătate au început să se impună. „Dacă vrem să dezvoltăm o democraţie reală, trebuie să învăţăm cultura dialogului şi, în acelaşi timp, instituţiile statului, în limita atribuţiilor, trebuie să primească feedback-ul de la cetăţeni, iar noi reprezentăm un grup de cetăţeni care lucrează într-un sistem de sănătate. Acest protocol duce până la capăt un demers pe care noi l-am început în momentul în care am creat coaliţia. (…) Aceste mişcări au readus încrederea în corpul profesioniştilor din sănătate, au arătat că poate să existe solidaritate şi să se susţină unii pe ceilalţi şi că vocea lor contează. Lucrul cel mai important este că în lumea medicală s-a reîntors încrederea. Dacă vrem, putem să schimbăm ceva. Poate unii sunt mulţumiţi, unii mai puţin mulţumiţi, dar faptul că am reuşit să nu scadă bugetul la sănătate şi rezidenţii vor primi o bursă şi că încet-încet vom face nişte schimbări legislative a readus încrederea”, a declarat el.

    Potrivit lui Astărăstoae, Coaliţia pentru Sănătate va apăra în continuare independenţa profesională a medicilor şi îi va proteja de acţiuni abuzive. „Medicii nu au fost echivalaţi cu funcţionari sau funcţionari publici. Cine doreşte să fie tratat de funcţionari, să se ducă să se trateze la funcţionari şi o să vedem ce va fi. (…) Noi solicităm Parlamentului şi Preşedinţiei ca acea specificare că medicii au profesii liberale să rămână. (…) Vom solicita în continuare creşterea bugetară pentru sănătate pentru că, dacă punem în practică toate proiectele, iniţiativele trebui să fie suplimentat bugetul ministerului cu minimum 2,5 miliarde de lei. Noi vom cere Guvernului, prin rectificări bugetare, nu ne interesează cum, să mai aloce 2,5 miliarde lei în sistemul de sănătate. Altfel, nu se va realiza nimic”, a declarat Astărăstoae, susţinând că o reformă „se face cu bani”.
    La rândul său, Marius Sepi, prim-vicepreşedintele Federaţiei SANITAS, a apreciat etapa semnării acestui protocol din perspectiva relaţiei pacient-personal medical. „Federaţia Sanitas va fi un partener serios faţă de ceea ce se întâmplă în sistemul sanitar. (…) Mă bucur că aud din gura unui ministru că important este şi salariatul şi că trebuie să facem front comun şi pentru pacienţi, şi pentru angajaţi. Mă bucur că Ministerul Sănătăţii a înţeles necesitatea încheierii acelui contract de muncă pe sistemul sanitar ca o minimă protecţie pentru tot ceea ce înseamnă salariaţii din sănătate, mai ales în contextul unei posibile descentralizări. Coaliţia pentru Sănătate a fost înfiinţată pentru ceva, nu împotriva cuiva şi vrem să ne dăm mâna împreună cu decidenţii politici ca sistemului sanitar să îi meargă mai bine”, a spus el.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: