spot_img
11 C
Târgu Jiu
joi, aprilie 25, 2024
Altele
    AcasăNational Niţu: Justiţia din România, în special prin intermediul CSM, a demonstrat...

    Niţu: Justiţia din România, în special prin intermediul CSM, a demonstrat maturitate şi capacitate de a se autoguverna

    Procurorul general al României, Tiberiu Niţu, a declarat, luni, că justiţia din România, în special prin intermediul Consiliului Superior al Magistraturii, a demonstrat maturitate şi capacitate de a se autoguverna.

    „La 10 ani de la adoptarea celor trei legi care au permis o profundă reformă a sistemului judiciar, cred că putem afirma că justiţia din România – în special prin intermediul Consiliului Superior al Magistraturii, folosindu-se de prerogative – a demonstrat maturitate şi capacitate de a se autoguverna”, a afirmat Niţu la Conferinţa Autorităţilor Judiciare din Regiunea Balcanilor, organizată sub auspiciile preşedinţiei române în exerciţiu a Procesului de Cooperare în Europa de Sud-Est. Şeful Ministerul Public a precizat că România şi-a propus ca obiectiv creşterea profilului Procesului de Cooperare din Europa de Sud-Est (SEECP), dar şi o creştere a influenţei sale la nivel regional prin promovarea unor iniţiative/proiecte regionale şi prin furnizarea de expertiză în plan bilateral. El a menţionat că în acest an se împlinesc 10 ani de când România a adoptat Legea 317/2004 privind CSM, act normativ care i-a conferit rolul de garant al independenţei justiţiei. „Organismul astfel creat, precum şi mecanismul de control – fără ingerinţe exterioare sistemului judiciar – au avut asigurate din start pârghiile necesare pentru a-şi îndeplini rolul de garant al independenţei justiţiei. În ultimii ani, CSM şi-a dezvoltat latura proactivă, devenind nu numai un real garant al independenţei justiţiei, ci şi o instituţie esenţială pentru întărirea statului de drept.

    Consiliul apără judecătorii şi procurorii împotriva oricărui act de natură să aducă atingere independenţei sau imparţialităţii magistraţilor în înfăptuirea justiţiei. Totodată, Consiliul apără reputaţia profesională a magistraţilor. Prin aceste două componente, CSM din România acţionează ca un veritabil scut pentru apărarea independenţei justiţiei, magistraţii fiind practic protejaţi împotriva oricăror ingerinţe externe sau altor incidente de natură să afecteze realizarea unui act de justiţie independent, imparţial, profesionist”, a spus Niţu. Procurorul general a subliniat că, în ultimii zece ani, CSM a preluat cele mai multe atribuţii executive referitoare la justiţie, în principal cele care erau exercitate de către Ministerul Justiţiei. „De la adoptarea Legii nr. 317/2004, CSM a gestionat, coordonat şi controlat cele mai importante componente care asigură independenţa justiţiei şi a judecătorilor şi procurorilor: recrutare, formare, carieră (domeniul resurselor umane), control profesional, răspundere disciplinară”, a mai adăugat şeful MP. La final, el şi-a exprimat speranţa că discuţiile conferinţei se vor dovedi extrem de utile pentru conturarea unor concluzii pertinente referitoare la modalităţile prin care consiliile judiciare pot contribui la întărirea sistemului judiciar şi a statului de drept.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: