spot_img
22.4 C
Târgu Jiu
vineri, martie 29, 2024
Altele
    AcasăNationalPeste 70.000 de persoane, beneficiare ale programului Stop Fumat

    Peste 70.000 de persoane, beneficiare ale programului Stop Fumat

    Peste 70.000 de persoane care şi-au dorit să renunţe la tutun au beneficiat de consiliere şi tratament gratuit în cadrul programului Stop Fumat, în cei 5 ani în care acesta s-a derulat. Într-un comunicat de presă al Centrului naţional pentru stoparea fumatului se arată că, în medie, peste 50% dintre aceştia nu au mai fumat la sfârşitul tratamentului şi consilierii psihologice de specialitate. Anual, în toată lumea, tutunul cauzează moartea a peste 6 milioane de oameni dintre care peste 5 milioane sunt fumători şi foşti fumători.

    Conform ultimului raport GATS realizat în 2011, în România, fumatul ucide peste 33.000 de persoane anual, 70% dintre acestea având vârste cuprinse între 35 şi 69 de ani. Unul din patru decese are loc înaintea vârstei de 35 ani şi este cauzat de boli în legătură cu fumatul. Prevalenţa totală a fumatului în România este de 26,7% (4,85 milioane locuitori). Prevalenţa este mai mare în rândul bărbaţilor decât în rândul femeilor: 37,4% faţă de 16,7%. 24,3% fumează zilnic (34,9% din bărbaţi şi 14,5% din femei), iar 2,4% sunt fumători ocazionali (2,5% din bărbaţi şi 2,2% dintre femei). Un procent de 35,5% dintre cei care vor să renunţe sau sunt foşti fumători au încercat să renunţe cel puţin o dată în ultimele 12 luni. Printre fumătorii care au vizitat un medic în cursul ultimelor 12 luni, 82,1% au fost întrebaţi despre istoria lor privind fumatul, iar 81,9% au primit sfaturi să renunţe la fumat. Cei mai mulţi dintre cei care au încercat să renunţe (80,8%) au dorit să facă acest lucru fără ajutor, deşi rata de succes este cea mai mică: între 1-3% sunt nefumători după 1 an. Doar 8,2% au utilizat terapia de substituţie nicotinică şi 1,4% au folosit un medicament prescris cu reţetă, deşi rata de succes creşte de până la 6 ori. Mulţi oameni nu reuşesc să renunţe la ţigări singuri sau o fac cu mare greutate şi suferinţă. Şi asta pentru că fumatul este o boală – dependenţa de nicotină. Pentru acei fumători care îşi doresc din tot sufletul să renunţe la dependenţa de fumat, dar realizează că nu pot singuri sau au un număr mare de recidive există ajutor medical de specialitate. Ministerul Sănătăţii, cu sprijinul Institutului Marius Nasta, derulează de 5 ani Programul Naţional Stop Fumat care include: consiliere privind renunţarea la fumat, linia telefonică cu apel gratuit (cunoscută sub numele de Tel Verde) şi accesul la medicamente gratuite. Toate cadrele medicale incluse în program cred în eficienţa programului şi se implică cu tot sufletul în efortul tratării pacienţilor dependenţi de fumat. Pentru a intra în program, pacienţii trebuie doar să sune la Tel Verde: 0800 878 673 sau la 021 3356920 sau să acceseze pagina de internet a programului (www.stopfumat.eu) pentru a afla unde se află cel mai apropiat medic specialist. De câteva luni, programul are şi prezenţă pe Facebook(http://www.facebook.com/stopfumat.eu).

    Tabagismul reprezintă cea mai frecventă cauză de deces din lume care poate fi prevenită. Cu toate acestea, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, tabagismul ucide în lume 6 milioane de oameni, anual, dintre care aproximativ 600.000 sunt fumători pasivi. Numărul victimelor tabagismului este în creştere, astfel că Organizaţia Mondială a Sănătăţii estimează că până în anul 2030 aproximativ 8 milioane de oameni vor muri din această cauză. Pe 31 mai se marchează Ziua Mondială fără Tutun. Tema din acest an pe care OMS o abordează cu ocazia acestei zile o reprezintă interferenţele industriei tutunului. Industria de tutun reprezintă o ameninţare pentru sănătatea publică, de aceea organizaţiile mondiale de sănătate încearcă să aplice o convenţie de limitare a acestora, cu scopul de a reduce prevalenţa tabagismului în lume. „Fumatul reprezintă cauza multor afecţiuni pulmonare care ar putea fi evitate dacă se alege renunţarea la această dependenţă. Din păcate, oamenii nu realizează magnitudinea şi implicaţiile multiple pe care le are expunerea la substanţele toxice, cancerigene conţinute de ţigări. Societatea Română de Pneumologie, singura asociaţie profesională care are o secţiune de Tabacologie, organizează în fiecare an numeroase manifestări dedicate luptei împotriva tabagismului. Chiar şi Congresul Societăţii Române de Pneumologie, care se desfăşoară în această perioadă, este o manifestare „fără fumat” ”, a declarat prof.univ.dr. Florin Mihălţan, preşedintele interimar al Societăţii Române de Pneumologie.

    AGERPRES/(AS – Cornelia Stanciu)

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: