spot_img
15.7 C
Târgu Jiu
vineri, martie 29, 2024
Altele
    AcasăNationalPrivește-i în ochi - Importanța contactului vizual

    Privește-i în ochi – Importanța contactului vizual

    Cât de des atunci când porți o conversație, îți privești partenerul sau partenera în ochi, de la început, până la final? De multe ori se întâmplă să începi „pe făgașul corect”, după care care ochii îți fug în zona pantofilor, pe detalii din mediul înconjurător sau chiar undeva în depărtare.

    Abilitatea de a privi oamenii în ochi și de a-ți menține privirea te poate ajuta să te conectezi mai bine cu ceilalți, să obții un job, să îți formezi o părere, să susții un discurs emoționant, să curtezi pe cineva și să îți intimidezi adversarii într-o provocare în care fiecare mic gest face parte dintr-o strategie mare. Contactul vizual poate ajuta, de asemenea, un avocat să câștige în fața unui juriu, un boxer să-și scoată adversarul din ring și un ministru să se conecteze cu congregații săi. Poate chiar ajuta un muzician să câștige noi fani; studiile au arătat că, cu cât un artist va avea mai mult contact vizual cu publicul său în timpul concertelor, cu atât se fanii se vor bucura mai mult de muzica sa.

    Contactul vizual este adânc înrădăcinat în ADN-ul nostru. Strămoșii noștri aveau o stăpânire intuitivă a contactului vizual. Pe atunci, acest act simplu însemna diferența dintre viață și moarte, atracție și indiferență. Și totuși, majoritatea oamenilor nu s-a gândit niciodată la cât de pricepuți sunt la a privi în ochi.

    Contactul vizual semnalează atenția. Dacă ai vorbit vreodată cu cineva care nu te-a privit deloc în timp ce vorbeai, știi cât de iritant este. Îți indică în mod clar că această persoană nu este deloc interesată de ceea ce ai de spus. Pe scurt, a vorbi cu cineva care nu te privește în ochi îți dă impresia că vorbești cu un perete. Menținerea contactului vizual ori de câte ori oamenii vorbesc nu înseamnă doar că ești atent la ceea ce spun, ci și că ești interesat de ceea ce au de spus. Privindu-i, ei devin centrul atenției tale. Îi va arăta omologului tău că îl respecți, iar simultan, acesta te va respecta și aprecia mult mai mult.

    Contactul vizual transmite încredere. Desigur, este nevoie de încredere pentru a menține contactul vizual cu persoana cu care vorbești. Acest lucru este valabil mai ales atunci când susții o prezentare. În cele mai multe situații, tentația de a-ți lăsa ochii să zboare este destul de mare. Prin menținerea contactului vizual, alții vor fi mai susceptibili să te perceapă ca pe o persoană competentă și de încredere. Toată lumea din jurul tău știe la fel de mult ca tine cât de greu poate fi să menții un nivel ridicat de contact vizual. Acesta este motivul pentru care ceilalți îl vor aprecia foarte mult atunci când vei fi capabil de acest lucru. În același timp, vor fi mai predispuși să te perceapă ca pe cineva care și pune în aplicare ceea ce spune și vor simți că tu chiar crezi în ideile tale.

    Contactul vizual te ajută să creezi o legătură cu ceilalți. Menținerea contactului vizual, indiferent dacă vorbești sau asculți, te ajută să te conectezi mai bine cu ceilalți. Le va semnala că ești deschis și că nu ai nimic de ascuns – sau cel puțin că spui adevărul. Astfel vei stabili o relație de încredere cu alte persoane și vei forma rapid o legătură cu ele.

    Contactul vizual te face să ai mai multă încredere în tine însuți. Oricât de uimitor pare, păstrarea contactului vizual atunci când vorbești te va face să te simți mai încrezător în tine. În același timp, modul în care te comporți și vorbești va deveni mai asertiv și mai convingător. Bineînțeles, a deveni mai încrezător privindu-i pe ceilalți în ochi nu este ceva ce se întâmplă imediat. La început, acest lucru poate sa nu fie foarte confortabil, dar de îndată ce te vei obișnui, vei deveni mai puțin emoționat și mai încrezător.

    Un alt efect secundar pozitiv al menținerii contactului vizual este încetinirea ritmului vorbirii într-un mod natural. În loc să încerci în grabă să te faci auzit, vei vorbi mai rar, determinându-i totodată pe ceilalți să te perceapă ca fiind mai abil, cu experiență sau cu mai multă autoritate.

    A ne sincroniza cu ceilalți, a ne împărtăși sentimentele, a ne arăta atenția, a crea o legătură: contactul vizual este cu adevărat un instrument puternic pentru conectarea cu ceilalți.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: