27.2 C
Târgu Jiu
joi, iulie 9, 2020
Acasă Headlines Seceta face ravagii în România. Pământul, uscat până la o adâncime de...

Seceta face ravagii în România. Pământul, uscat până la o adâncime de aproape doi metri

Seceta a uscat culturile din sudul ţării. Din cauză că nu a mai plouat de câteva luni, cerealele, pentru care agricultorii au muncit din greu în primăvară, s-au uscat. În pământ nu mai e nicio picătură de apă până la o adâncime de aproape doi metri.

Oamenii nu mai pot să facă însămânțarea pentru culturile de toamnă. Ca de fiecare dată când sunt pierderi în agricultură, scumpirea pâinii și a altor alimente de bază este inevitabilă.

Canicula a făcut ravagii în România. Seceta a pâjolit pur și simplu câmpiile, iar singura soluție de salvare a câmpiilor este apa care trebuie dozată corespunzător, prin sisteme de irigații funcționale și bine gândite.

Sute de agricultori au depus cereri să primească bani europeni pentru a-și reface sistemele de irigații. Suma alocată pentru acest an, de 200 de milioane de euro, a fost deja epuizată, anunță autoritățile.

Pentru anul viitor, fermierii au planuri mari: spera să aibă două recolte, ajutaţi şi de pompele de irigat, puse acum la punct. Montarea cele două pompe care vor ţine în viaţa culturile este aproape gata. Pompele au costat două milioane de euro şi vor iriga trei mii de hectare. ”În 2008 și 2009, ultima dată când am irigat în această zonă, am văzut că producţiile în această zonă la porumb depăşeau cu mult 1200-1400 de boabe la hectar. A fost elementul principal. Ne gândim la tunuri de apă pe o lungime de 350 de metrii şi câteva instalaţii tip pivot de 400 de metrii liniar care se vor învârti ca un arc de cerc şi vor iriga cu cantităţile de apă prognozate”, spune Dan Târjoianu, director OUAI, conform ProTV.

31 august a fost ultima zi când s-au putut cere bani europeni pentru sistemele de irigaţii. S-au depus peste 300 de cereri, iar anul acesta, fermierii au putut investi aproape o treime din suma obţinută în modernizarea infrastructurii sau a bazinelor de stocare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai citite stiri

BREAKING NEWS! Cristinel Rujan a demisionat din funcția de prefect

Cristinel Rujan, prefectul județului Gorj, a anunțat în direct la Radio Impact, în emisiunea ”Gorjul la Raport”, că demisionază din funcție ca urmare a...

Femeie de etnie romă diagnosticată cu COVID-19, decedată în spitalul din Târgu Cărbunești

O femeie de etnie romă din cartierul Obreja, din municipiul Târgu Jiu, diagnosticată cu COVID-19, a decedat, luni seara, în Spitalul de Urgență Târgu...

Vezi în ce partid s-a în scris Adrian Tudor!

Fostul viceprimar PSD Adrian Tudor nu renunță la politică. Alesul s-a înscris în Partidul Verde al cărui lider este actorul Florin Călinescu. Tudor va...

Spitalele din Gorj sunt pline cu pacienți cu COVID-19. În spitalul din Târgu Jiu nu mai este niciun pat liber

În cele două spitale din Gorj în care sunt tratați pacienți infectați cu noul coronavirus numărul celor care sunt internați a ajuns la cel...

Comentarii recente

Nu puteți copia conținutul acestei pagini