spot_img
10.4 C
Târgu Jiu
joi, aprilie 25, 2024
Altele
    AcasăNationalSediul Guvernului, iluminat în albastru de Ziua Internațională a Conștientizării Autismului

    Sediul Guvernului, iluminat în albastru de Ziua Internațională a Conștientizării Autismului

    Guvernul va marca şi în acest an Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului, Palatul Victoria urmând să fie iluminat în albastru, luni, începând cu ora 20.00, în semn de solidaritate faţă de persoanele afectate de această afecţiune.

    Potrivit unui comunicat al Executivului, Guvernul susţine demersurile întreprinse pentru cunoaşterea, înţelegerea şi tratarea tulburărilor din spectrul autismului, inclusiv prin intermediul consultărilor derulate de către premierul Viorica Dăncilă cu reprezentanţii asociaţiilor de sprijin pentru persoanele cu autism.

    „Semenii noştri care au această afecţiune se confruntă cu dificultăţi însemnate în viaţa de zi cu zi. O viaţă mai bună a copiilor şi adulţilor cu autism, persoane cu o lume interioară profundă, precum şi a celorlalte persoane cu dizabilităţi sau care suferă de boli rare, este datoria noastră, a tuturor – Guvern, societate civilă, dascăli, părinţi şi copii deopotrivă. Rolul meu şi al Guvernului este să răspundem acestor probleme, asigurându-le cu umanitate, înţelegere şi respect, locul demn pe care îl merită în societate”, a afirmat Viorica Dăncilă, citată în comunicat.

    Conform comunicatului, ca urmare a consultărilor derulate cu reprezentanţii organizaţiilor neguvernamentale care promovează drepturile persoanelor cu dizabilităţi şi boli rare, Guvernul a luat o serie de măsuri menite să răspundă solicitărilor acestora.

    „Astfel, au fost revizuite criteriile medico-psihosociale de încadrare în grad de handicap şi tip de handicap pentru a fi introduse şi persoanele care suferă de afecţiuni rare. Potrivit unui ordin comun al miniştrilor Sănătăţii şi Muncii, au fost introduse noi afecţiuni din grupa bolilor rare care au un impact asupra autonomiei şi funcţionării persoanei – narcolepsia, angiodemul ereditar, mastocitoza şi fenilcetonuria – între criteriile de încadrare în grad de handicap. Ordinul comun pentru aprobarea modificării şi completării ordinului ministrului muncii, familiei şi egalităţii de şanse şi al ministrului Sănătăţii publice nr. 762/1992 din 31.08.2007 pentru aprobarea criteriilor medico-psihosociale pe baza cărora se stabileşte încadrarea în grad de handicap, cu modificările şi completările ulterioare, va fi publicat astăzi (luni – n.r.) în Monitorul Oficial”, precizează sursa citată.

    În comunicat se reaminteşte că Guvernul a stabilit în şedinţa de săptămâna trecută măsuri pentru susţinerea ONG-urilor, prin asigurarea finanţării de care au nevoie.

    „Astfel, microîntreprinderile care fac sponsorizări pentru asigurarea finanţării activităţii organizaţiilor nonprofit care sunt furnizori de servicii sociale acreditaţi cu cel puţin un serviciu social licenţiat vor putea beneficia de deducerea sumelor aferente din impozitul pe veniturile microîntreprinderilor până la nivelul de 20% din impozitul datorat pentru trimestrul în care au înregistrat cheltuielile respective. (…) În cazul persoanelor fizice, se majorează de la 2% la 3,5% cota din impozitul pe venit care poate fi donată pentru susţinerea entităţilor nonprofit şi a unităţilor de cult, care sunt furnizori de servicii sociale acreditaţi cu cel puţin un serviciu social licenţiat. Mai exact, aceşti contribuabili au posibilitatea să dispună cu privire la destinaţia unei sume reprezentând 2% sau 3,5% din impozitul anual”, se mai spune în comunicat.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: