spot_img
4.4 C
Târgu Jiu
sâmbătă, aprilie 20, 2024
Altele
    AcasăNationalSurse: Gazele se vor ieftini de la 1 iulie

    Surse: Gazele se vor ieftini de la 1 iulie

    Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) va stabili, luni, 24 iunie, tarifele reglementate pentru companiile din sectorul gazelor naturale care vor fi aplicate începând cu 1 iulie 2019, scrie site-ul e-nergia.ro

    ANRE va stabili aceste tarife în cadrul unui comitet de reglementare care va avea loc luni, iar, în final, pentru majoritatea consumatorilor casnici preţul final reglementat va scădea cu circa 2-3%, potrivit unor surse din piaţa de energie. Oficialii ANRE au confirmat că se vor aproba, într-adevăr, noile tarife, dar nu au confirmat vreun procent de scădere.

    Amintim că, potrivit OUG 114/2018, adaptată apoi de OUG 19/2019, au fost reintroduse, pentru trei ani, preţurile reglementate finale pentru consumatorii casnici, iar aceştia consumă exclusiv gaz din producţia internă, livrat de Romgaz şi Petrom, (nu se mai achiziţionează gaz din import pentru ei) la preţul plafonat de 68 de lei/MWh. Tot respectivul act normativ a mai introdus şi alte prevederi, printre care taxa de 2% pe cifra de afaceri şi obligaţia ANRE de a recunoaşte în tarife, până în anul 2022, costurile nerecunoscute cu achiziţia de gaze ale furnizorilor, pentru gazele cumpărate în anii 2018 şi 2017 la preţuri ai mari decât cele pe care ANRE le-a permis să le treacă în facturi.

    ANRE va reglementa noile valori pentru toate componentele facturii şi, potrivit surselor noastre, în final pentru clienţii E.On şi Engie va rezulta în final o „mică scădere”, de 2-3%.

    Factura la gaze se compune din preţul de achiziţie al gazelor, tarifele de reţea (transport, distribuţie), marja de furnizare şi taxele (acciza şi TVA). Comparativ cu situaţia de acum, costul de achiziţie va fi mai mic, pentru că, atât pentru componenta de achiziţie din producţia curentă, cât şi pentru cel din înmagazinare, nu se mai foloseşte gaz din import, ci doar cel din producţia internă, la preţ plafonat. Pe de altă parte, această scădere este atenuată de potenţiala recuperare a acelor costuri nerecunoscute din trecut, dacă ANRE decide să înceapă de acum recunoaşterea lor, adică transferul în facturi.

    Pe de altă parte, ANRE va stabili şi noile tarife de distribuţie pentru Delgaz Grid (E.On) şi Distrigaz Sud Reţele (Engie), ţinând cont de noile elemente: noua rată reglementată de rentabilitate (RRR) scade la 6,92% de la nivelul practicat acum, de 8,43%. Deci aici ar fi loc de scădere, care va fi însă contrabalansată de taxa de 2% pe cifra de afaceri anuală, care va fi introdusă în tariful de distribuţie, ca urmare a OUG 114.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: