CSM o suspendă pe Alina Bica din funcţia de procuror

0
9

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât marţi suspendarea Alinei Bica din funcţia de procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, ca urmare a trimiterii acesteia în judecată.

alina bica

Potrivit unui comunicat al CSM, hotărârea Secţiei a fost luată în temeiul dispoziţiilor art. 40 lit. j) din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicată cu modificările şi completările ulterioare şi art. 62 alin. (1) lit. a) şi alin. (2) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată cu modificările şi completările ulterioare. Fosta şefă a DIICOT Alina Bica şi fostul şef al ANAF Şerban Pop au fost trimişi în judecată de DNA, săptămâna trecută, într-un nou dosar, în care sunt acuzaţi că au luat mită pentru clasarea dosarului în care este implicat omul de afaceri Horia Simu. Alina Bica este acuzată de luare de mită şi participaţie improprie sub forma determinării cu intenţie la săvârşirea fără vinovăţie a infracţiunii de abuz în serviciu, iar Şerban Pop – de complicitate la dare de mită.

În dosar, a fost deferit justiţiei şi omul de afaceri Horia Simu pentru dare de mită, arestat preventiv în altă cauză. Şerban Pop este acuzat că a primit de la Horia Simu suma totală de 230.000 euro (cash şi sub forma a două contracte de consultanţă judiciară), pentru a interveni la nivelul conducerii DIICOT în scopul soluţionării unui dosar penal care-l privea pe omul de afaceri, într-o manieră favorabilă acestuia din urmă. „La 8 noiembrie 2014, Alina Bica, în calitate de procuror şef al DIICOT, a primit, pentru sine, în mod indirect, printr-un intermediar (martor denunţător în cauză), suma de 17.500 euro din totalul sumei de 20.000 euro, pe care acesta din urmă, în calitate de interpus, a primit-o de la Şerban Pop. Suma de 20.000 euro a reprezentat o parte din totalul sumei de aproximativ 230.000 euro ce a fost dată de omul de afaceri în tranşe, pe parcursul a 8 luni, în cursul anului 2014, inculpatului Pop, pentru ca acesta să o remită în scopul menţionat mai sus”, susţin procurorii DNA. În schimbul banilor, Alina Bica a determinat înlocuirea procurorului de caz şi a efectuat presiuni asupra unui alt subordonat de-al său, în scopul pronunţării unei soluţii de clasare în dosarul în care se desfăşurau acte de urmărire penală faţă de Simu, lucru care s-a şi întâmplat ulterior. Alina Bica a mai fost trimisă anterior în judecată, în dosarul ANRP.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here