spot_img
5.5 C
Târgu Jiu
sâmbătă, aprilie 20, 2024
Altele
    AcasăActualitateAlexandru Daia, matematician originar din Târgu-Jiu, coordonatorul unei echipe internaționale de cercetare....

    Alexandru Daia, matematician originar din Târgu-Jiu, coordonatorul unei echipe internaționale de cercetare. „Următorul pas: utilizarea energiei cinetice pentru îmbunătățirea rețelelor neurale artificiale”

    Un târgujian în vârstă de 31 de ani, cercetător științific și matematician, face cunoscut numele României grației unei cercetări efectuate sub coordonarea sa. Alexandru Daia este din municipiul Târgu-Jiu, însă s-a stabilit la București în urmă cu 12 ani.

    CV-ul său este unul „stufos”, de-a lungul anilor Alexandru Daia lucrând la importante firme, în prezent fiind angajatul unei firme din Turcia. „Sunt din Târgu-Jiu, însă stau în București din 2005, de când am plecat la facultate. În momentul de față lucrez remote pentru o firmă din Turcia- Vdatalab- lucrez pentru ei de acasă în mare parte. (…) Ceilalți membri ai echipei pe care am coordonat-o se numesc: Quentin Garnier din Belgia, Wanjiku Francis și Solomon Mbandi din Canada”, a spus cercetătorul Alexandru Daia. Cercetarea târgujianului are la bază energia cinetică. Energia cinetică a unui corp aflat în mișcare este acea energie datorată mișcării (de translație) cu viteza v. Ea este egală cu lucrul mecanic necesar pentru a modifica (accelera) viteza corpului din repaus la viteza curentă v. ;-este o mărime scalară egală cu semiprodusul dintre masa punctului material și pătratul vitezei lui.

    Noi metode bazate pe energia cinetică experimentate cu succes de o echipă internațională condusă de Daia Alexandru – Senior Data Scientist din România

    O echipă internațională condusă de Daia Alexandru, cercetător științific și matematician din România, sub supravegherea directă a Dr. Ec Silviu David Craiescu, a realizat un experiment pentru a testa comportamentul unei noi metode propuse de Daia Alexandru în prelucrarea limbajului natural.

    Procesarea limbajului natural este un subiect fierbinte în inteligența artificială și sunt derivate multe sarcini, cum ar fi modelarea temelor, analiza sentimentului sau prezicerea tipurilor de regresie și rezultatele de clasificare pentru diverse domenii. Metoda propusă de Daia Alexandru (31 de ani, originar din municipiul Târgu-Jiu) implică folosirea energiei cinetice pentru determinarea tiparelor în text. „Rețineți că energia cinetică pe care o regăsim este analogul obișnuitei kinetice în vectori aleatori și este una dintre proprietățile datelor care, în opinia autorilor, trăiesc într-o varietate de dimensiuni infinite cu un număr nelimitat de proprietăți”, transmit cercetătorii. Experimentul a fost un succes, echipa reușind să îmbunătățească acuratețea modelelor de învățare mecanică prin metoda propusă. Întrebat care va fi următorul pas, Daia Alexandru a răspuns că echipa va concentra efortul pe utilizarea energiei cinetice pentru îmbunătățirea rețelelor neurale artificiale în viitorul apropiat.

    Cercetarea poate fi gasită la adresa:

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: