Banca Europeană pentru Investiţii (BEI) nu va mai finanţa din 2021 nici măcar proiecte energetice pe gaze

0
5

Banca Europeană pentru Investiţii (BEI) cel mai mare creditor instituţional la nivel global, nu va mai finanţa, din 2021, niciun proiect energetic care să aibă legătură cu combustibilii fosili, potrivit publicaţiei Politico, şi, mai mult, BEI va solicita şi altor creditori să facă acelaşi lucru. Implicaţiile pentru România sunt profunde.

Decizia înseamnă că BEI, care este văzută drept banca Uniunii Europene, nu va mai finanţa nici măcar proiecte energetice care au legătură cu gazele naturale, sursă care era văzută drept  combustibilul de tranziţie către o economie cu emisii zero, fiind un combustibil mult mai curat.

Decizia a foast luată joi noaptea  în Luxemburg, după o întâlnire a board-ului băncii care a durat toată ziua, în ciuda opoziţiei a trei ţări: Ungaria, Polonia şi România, potrivit a două surse citate de Politico. Cel mai important, Germania, care până acum a susţinut cauza gazelor, şi-a schimbat poziţia şi a votat pentru această schimbare. Propunerea de a nu se mai finanţa niciun proiect din zona combusitibililor fosili a primit 20 de voturi (reprezentând 90% din capitalul BEI), şase ţări s-au abţinut, iar trei, printre care şi România, s-au opus.

BEI se aşteaptă ca această politică să fie împărtăşită şi de alţi creditori internaţionali.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here