Cârciumaru: Am inițiat proiectul de lege privind reducerea vârstei de pensionare

0
25

Proiectul de lege inițiat alături de deputatul Mihai Weber și senatorul Scarlat Iriza, privind modificarea și completarea Legii nr.263/2010 -Sistemul unitar de pensii publice – a primit, ieri, aprobarea Senatului pentru instituirea procedurii de urgență pentru dezbaterea și adoptarea acestuia. Este vorba de modificarea pe care noi, parlamentarii PSD de la Gorj, o susținem în Parlament în vederea reducerii vârstei de pensionare și a stagiului de cotizare în rândul salariaților încadrați în Grupele 1 și 2 de muncă.

Proiectul nostru a primit, astăzi, raport de admitere în Comisia pentru Muncă, Familie și Protecție Specială din Senat. Modificarea propusă de noi presupune acordarea unui spor de 4 luni la fiecare an lucrat în condiții deosebite pentru angajații Complexului Energetic Oltenia, mai exact aceștia vor putea ieși la pensie la vârsta de 55 de ani, iar în cazul în care Guvernul va promova o Ordonanță de urgență cu venit de completare pe 2 ani, vârsta de pensionare s-ar reduce la 53 de ani.

După mai multe discuții purtate cu liderii sindicali din minerit și energie, s-a constatat că este nevoie de o rezolvare a problematicii actuale privind condiţiile grele de muncă şi condiţiile deosebite de muncă, situație destul de complexă pentru Complexul Energetic Oltenia. Munca desfăşurată în astfel de condiţii impune şi obligă angajatul la un efort sporit şi un grad de pericol profesional suplimentar, dar şi durata efectivă a prezenţei salariatului în acest mediu nociv. Astfel, am propus modificarea art. 55 alin.(1) astfel: „Persoanele care au realizat stagiul complet de cotizare au dreptul la pensie pentru limită de vârstă, cu reducerea vârstelor standard de pensionare conform tabelului postat

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here